Column

door onze stadsdeelbestuurders

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Het Vliegenbos, een plek voor iedereen!


Het Vliegenbos is het oudste stadsbos van Amsterdam. Begin vorig jaar was het toenemend aantal voetgangers, fietsers en hondenuitlaters in het Vliegenbos een discussiepunt onder menig gebruiker. En met name daar waar fietsers en voetgangers elkaar treffen. Het Vliegenbos is een bijzonder waardevol bos met natuurwaarden die we moeten koesteren. Eenieder die daar is, geniet van deze plek.

Het Amsterdamse Meerjarenplan Fiets 2017-2022 heeft in Noord ontbrekende schakels in het fietsverkeer vastgesteld. Een daarvan ligt in het Vliegenbos, ter hoogte van de Nieuwendammerdijk van en naar het Oostveer en Hamerkwartier. Dat blijkt ook in dagelijkse praktijk. Er mist een goede en duidelijke verbinding voor voetgangers en fietsers waardoor er meerdere malen conflicten zijn geweest. Bewoners hebben zelfs meerdere petities opgesteld. Noord groeit en verandert. Die groei komt voort uit een enorm woningtekort én omdat Amsterdam een aantrekkelijke plaats is om te werken en te leren. Over de verandering door groei zullen we in gesprek moeten blijven, zodat we met elkaar die groei op een zo prettig mogelijke manier in goede banen leiden. Specifiek voor de situatie in het Vliegenbos zijn hierbij de voorwaarden dat het bos voor iedereen is, de natuurwaarden belangrijk zijn, het voor de fietser duidelijk is dat hij/zij net als in alle Amsterdamse parken te gast is en dat een oplossing voor het knelpunt toekomstbestendig is.

Na twee participatie-avonden, een natuurtoets en op basis van het meerjarenprogramma fiets heeft het Dagelijks Bestuur uit vier varianten er één gekozen. Een verbinding door het bos die voldoet aan de genoemde voorwaarden, gebruik maakt van een al bestaande route en de minste ecologische impact heeft. Met andere woorden een bestaand voetpad wordt voetpad waar de fietser te gast is.
Om dit mogelijk te maken moet het voetpad aangepast worden, zodat zowel de ‘fietser te gast’ als de voetganger hier gebruik van kunnen maken. De aanpassing moet passend zijn bij het bos. Hoe die er uit gaat zien? Dat bepaal ik niet alleen. Na de zomer, als corona het toelaat, wil ik in een derde participatieronde met u van gedachten wisselen over de inrichting van het pad. Ik hoop u dan te zien en te spreken!

Saskia Groenewoud