Tweede editie van Aardappelscheppen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

NOORD - Op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord verschijnt zaterdag 27 juni wederom een aardappelberg. Met honderdduizenden kilo’s aardappels liggen de schuren van Nederlandse telers en verwerkers vol met grote restpartijen frietaardappelen. De weggevallen vraag naar friet vanuit de horeca, festivals en export is een grote zorg voor veel boeren. De aardappels blijven liggen en wordt met een veel lagere waarde benut voor bijvoorbeeld biogas of veevoer. Het bedrag dat de boer hiervoor krijgt is vaak lager dan de kostprijs, wat niet alleen de boer benadeelt, maar ook resulteert in honderdduizenden kilo’s voedselverspilling.

Initiatiefnemers uit diverse plaatsen in Nederland, Slow Food Youth Network Nederland en Jur Jacobs laten dit niet zomaar gebeuren en willen dat voedsel weer op waarde geschat wordt. Om een statement te maken, werd eerder al op zaterdag 6 juni 20.000 kilo aardappels op de NSDM-werf in Amsterdam gestort. Binnen zes uur waren alle aardappels uitverkocht. Het succes van deze actie vroeg om een vervolg. Zaterdag 27 juni is omgedoopt tot Nationale Aardappelberg Dag. “Het is belangrijk dat mensen met hun eigen ogen zien hoe groot de aardappelberg is, ook al is dit slechts het topje” Jur Jacobs (mede-initiatiefnemer).

Zaterdag kunnen consumenten weer aardappels scheppen op de NDSM Werf. In verband met de maatregelen omtrent corona dienen zij zich van te voren te registreren via de app van Too Goo To Go. Op de NDSM zal tevens een installatie met 500 aardappelrecepten van de bezoekers worden gemaakt door sociaal ontwerper Mariana Martinez Balvanera. Benieuwd hoe de aardappelen smaken? Op het terras van Restaurant IJver Amsterdam - met uitzicht op de aardappelberg - is een gerechtje bestellen dat is gemaakt met de aardappelen uit de aardappelberg.