The Piano opnieuw in de bioscopen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: The Piano (Jane Campion, 1992)

NOORD - Wreed machtsspel en seksueel ontwaken in 19e-eeuws Nieuw-Zeeland: in het grootse liefdesverhaal The Piano herwint een vrouw de zeggenschap over haar eigen leven. Eye filmmuseum in Amsterdam/Noord brengt de Gouden Palm-winnende film van Jane Campion vanaf 23 juli uit in de filmtheaters, in een nieuwe restauratie onder supervisie van Campion.

Jane Campion was met The Piano (1992) de enige vrouwelijke regisseur die in Cannes de Gouden Palm won. De BBC Culture Poll verkoos The Piano tot beste film ooit gemaakt door een vrouwelijke filmmaker. Deze zomer loopt ook het filmprogramma Women Make Film door: een verzwegen filmgeschiedenis met films gemaakt door vrouwelijke regisseurs. In dit programma zijn ook de films van Chantal Akerman te zien, van wie het werk ook centraal staat in de tentoonstelling Chantal Akerman - Passages.

The Piano, te zien vanaf 23 juli. Women Make Film, nog tot en met 30 augustus in Eye, IJpromenade 1, Amsterdam,. Voor meer informatie zie eyefilm.nl/womenmakefilm.