Column

door onze stadsdeelbestuurders

Algemeen
Esther Lagendijk
Esther Lagendijk (Foto: Marco Keyzer)

Dat wat beter kan in Terrasdorp

Sinds enige tijd zijn we in Amsterdam aan het experimenteren met buurtbudgetten. In Noord zijn we begonnen in het noordelijke deel van de Bloemenbuurt (onder andere Floradorp) en een combinatie van De Kleine Wereld en Amerbos. Wat werd ik blij van de drukbezochte bijeenkomsten daar. Enthousiast gingen de bewoners met elkaar in debat over dat wat nodig is in hun buurt. De concrete plannen die dit allemaal opleverden getuigen van grote betrokkenheid en een enorm enthousiasme. Het traject is afgelopen maar de komende periode blijft het stadsdeel contact houden met de bewoners en initiatiefnemers in deze buurten. We ondersteunen hen om verder te werken aan dat wat in korte tijd in de buurt aan samenhang is opgebouwd. Ondertussen gaan de buurtbudgetten verder in andere wijken.


Afgelopen week was in Terrasdorp een eerste bijeenkomst. Er stond al een avond gepland een aantal weken geleden voor deze sessie, waarin de budgetten over de verschillende te bepalen thema’s verdeeld zouden worden. We waren er helemaal klaar voor en veel bewoners hadden al aangegeven dat ze mee zouden doen, maar helaas gooide corona roet in het eten. De avond werd afgelast. Vanwege de versoepeling van de maatregelen zijn we weer begonnen, met een aanpassing van de oorspronkelijke opzet. In Buurtkamer Nageljongen gingen de bewoners die ingeloot waren met elkaar in gesprek.


Er is in Noord een aantal plekken die vaak een beetje vergeten lijken te zijn. Tutti Frutti dorp en Hogeland (samen Terrasdorp) is zo een. Terwijl deze wijken op een steenworp afstand van de hippe NDSM-werf liggen, is dit een plek die weinig Amsterdammers kennen. Bewoners geven aan niet veel sociale contacten in de buurt te hebben, er is weinig tot geen ruimte om elkaar te ontmoeten (sinds kort gelukkig wel buurtkamer Nageljongen). Noord staat bekend om de saamhorigheid, het voor elkaar zorgen ondanks alles. Juist in Terrasdorp is de wil er wel, maar op de een of ander manier zorgt ook de opzet van de wijk ervoor dat mensen heel erg op zichzelf zijn. Mooi om daar het gesprek over aan te gaan. Ik ben benieuwd naar de plannen die gesmeed gaan worden.

Esther Lagendijk