MOK wint open call NDSM-werf

Algemeen
Een van de kunstwerken van het MOK.
Een van de kunstwerken van het MOK. (Foto: aangeleverd)

NOORD - Stichting NDSM-werf schreef voor de derde keer een open call uit om kunst en creativiteit op de werf te stimuleren. Dit jaar koos de vakjury unaniem voor Museum voor de Onbedoelde Kunst (MOK).

Door de coronacrisis besloot de stichting dit jaar een concrete opdracht aan de oproep te koppelen: Visualiseer hoe het toekomstige gebruik van de publieke ruimte eruit zou kunnen zien in wat voor vorm dan ook. Eén van de criteria was dat het werk publiekelijk toegankelijk moest zijn, dus op het buitenterrein van de werf. Aan de Open Call is een bedrag van 6000 euro verbonden. Er zijn tien plannen ingestuurd, dat is iets minder dan het jaar ervoor. De bedoeling is dat het project in het najaar gerealiseerd wordt.

De jury bestond uit winnaars van vorig jaar, tevens kunstenaars gevestigd op de werf: Henk Schut, Carina de Wit en Marc Faasse. Deze kunstenaars waren dit jaar uitgesloten van deelname aan de wedstrijd. Namens de Stichting NDSM-werf hadden curator Petra Heck en programmamaker Ewa Scheifes zitting in de jury. De jury was unaniem positief over de winnende inzending en deelt daarover de volgende motivatie: “De inzending van Museum voor de Onbedoelde Kunst (MOK) gebruikt de kracht van wat er al is op de NDSM-werf en voegt hier een speelse, contrastrijke laag aan toe. De zoektocht naar ‘onbedoelde kunst’ triggert de verbeelding en heeft de potentie bezoekers en gebruikers opnieuw en anders naar de werf - een plek vol kunst en street-art - te laten kijken.”

Het MOK zet niet de kunstenaar op een voetstuk, maar de bezoeker en zijn verbeelding. Dit doen zij door alledaagse objecten of composities in een museale context te plaatsen. Dit levert vaak hilarische interventies op in de publieke ruimte. Eerder maakten zij al tours door Sloterdijk, Sidney en de Veluwe.