Van zoekgebied naar windmolenpark

Algemeen
Enkel leden van de 'strijdvaardige' actiegroep.
Enkel leden van de 'strijdvaardige' actiegroep. Foto: Wendy Ruittemanz/RM

NOORD - "Wij zijn een strijdvaardige actiegroep en gaan er voor alsnog vanuit dat er geen windmolens komen", zo steekt de actiegroep NIJP van wal. Zij zijn de bewoners van het Zijkanaal H aan de Noorder IJ-plas in Amsterdam-Noord. De gemeente Amsterdam heeft een intentieovereenkomst getekend met energiecoöperaties over de ontwikkeling van windmolens in dit gebied. "Deze omgeving wordt slechts aangemerkt als een zoekgebied en nu lijkt het erop dat wij al voor een voldongen feit staan!"

door Wendy Ruittemanz

Manon van der Zande, Evelyn Allegro, Peter Verbeek, Jan Wuis en Erik Maarleveld, een afvaardiging van de bewonersgroep van het Zijkanaal H, doen hun verhaal. De groep bekommert zich over de komst van windmolens. Zij zijn op zijn zachtst gezegd 'niet blij' met de huidige gang van zaken. "In 2016 was er ook al een plan voor windmolens, maar dat is toen afgewezen. Want, te dicht bij de snelweg en bij elektriciteitsmasten en midden in een recreatie- en natuurgebied", vertelt Maarleveld. "Allemaal zaken die een windmolenpark op deze plek ongeschikt maken." Daarom is de verbazing dan ook groot dat een nieuw plan zich wederom hier voltrekt. "Het feit is dat de gemeente zonder aanbestedingsprocedure twee bedrijven exclusiviteit heeft gegeven", vult Van der Zande aan.

Waardevermindering

Naast bezwaren als geluidsoverlast, bedreiging voor flora en fauna en horizonvervuiling is de groep ook bang dat de komst van de windmolens zorgt voor een waardevermindering van hun woningen. Peter Verbeek laat een kaart van het gebied zien: "Volgens wetenschappelijk onderzoek is er een berekening dat, binnen een straal van 1200 meter binnen het bereik van de windmolens, er een vastgestelde waardedaling is. In dit geval gaat dat om 3500 woningen en middels een simpele berekening komt dat neer op een waardedaling van maar liefst 20 miljoen euro."

De groep blijft in gesprek met de gemeente over de windmolens en probeert ook mee te denken door alternatieven aan te dragen. Deze krant volgt de ontwikkelingen op de voet. Wie dat ook wil doen kan deze groep (en de stappen die zij gaan ondernemen) volgen via www.denijp.nl. Uiteraard kan ook de website van de gemeente worden geraadpleegd.

Het recreatie- en natuurgebied aan de Noorder IJ-plas.