Column

door onze stadsdeelbestuurders

Algemeen
Erna Berends.
Erna Berends. (Foto: Marco Keyzer)

Zomer

Vanaf deze plek wil ik graag iedereen een fijne zomer wensen. De maatregelen rond corona zijn enigszins versoepeld. Als we afstand houden kunnen we genieten van het, hopelijk, mooie weer en op reservering leuke activiteiten ondernemen. Nu minder mensen op vakantie gaan, zal de gezelligheid gezocht worden in het park of op de pleinen of in de achtertuin. Enige overlast van elkaar zal waarschijnlijk en niet onvermijdelijk zijn.

Wekelijkse column van onze stadsdeel-bestuurders

Jongeren gedragen zich niet altijd even netjes. Ook niet in Noord. Vroeger werd er met elkaar geknokt, buurt tegen buurt. Nu gelukkig niet meer, maar vandaag de dag zien we regelmatig vernielingen en intimidatie. Nee, dat doen lang niet alle jongeren, maar een paar blijkbaar wel. De jongerencentra en sportscholen zijn een tijd gesloten geweest, dat maakte het extra lastig voor de jeugd. Knap dus dat het merendeel van de jongeren deze periode goed heeft doorstaan. Voor de komende weken is er gelukkig genoeg te doen in de stad (zie www.midzomermokum.nl) en hoeft niemand zich te vervelen.


Helaas steekt in een aantal buurten met regelmaat de overlast weer de kop op . Zoals bijvoorbeeld de Vogelbuurt, De Banne en Molenwijk. Politie, toezicht en handhaving, jongerenwerk, straathoekwerk, sportbuurtwerk en woningcorporaties werken onder regie van het stadsdeel samen om overlast te stoppen. Intimidatie en criminaliteit wordt bestraft want er moeten grenzen zijn. Maar we proberen ook ouders te betrekken en samen rust te creëren zodat we weer vooruit kunnen met de jongeren.


Een paar weken geleden nodigden een groep jongeren uit de Molenwijk mijn collega Esther Lagendijk, met de portefeuille jeugd, en mij (vanuit mijn portefeuille veiligheid) uit voor een gesprek. Ze gaven aan dat er niks te doen is hun buurt. Een jongen gaf toe dat ze niet altijd alleen maar lieverdjes zijn. Maar ze vinden dat ze, onterecht, het mikpunt zijn van de politie. Als ze ergens staan, bellen omwonenden gelijk de politie en die zitten de jongens op de huid. ‘Waar moeten we dan gaan staan?’ was hun reactie. Het was een open en goed gesprek, het maakt mij trots dat de jongeren dit initiëren.


Wij blijven de komende tijd met de jeugd van Noord in gesprek In De Banne komt binnenkort echt een jeugdvoorziening. In Molenwijk kijken we samen met de jeugd waar behoefte aan is. En tegen de bewoners zou ik willen zeggen: Bel bij echte overlast en incidenten de politie. Bij twijfel kan je ze ook gewoon eens vragen wat ze aan het doen zijn.

Erna Berends