Flat omgetoverd tot kunstwerk

Cultuur
Victor Engbers heeft de bewoners gevraagd om een doek, deken, lap of laken op te hangen over het balkon.
Victor Engbers heeft de bewoners gevraagd om een doek, deken, lap of laken op te hangen over het balkon. (Foto: Marloes Heineke)

NOORD - De seniorenflat aan de Statenjachtstraat 600-822 in Amsterdam-Noord was afgelopen vrijdagmiddag omgetoverd tot een groot kunstwerk. Cultureel ondernemer, kunstenaar en schrijver Victor Engbers heeft alle bewoners aan de oostzijde van de flat gevraagd om een doek, deken, lap of laken op te hangen over het balkon. "Het was tot het einde spannend of iedereen mee zou doen", zegt Engbers. Maar het resultaat mocht er zijn. Een ware explosie van kleuren.

"Dit project draagt bij aan de versterking van het groepsgevoel; het idee van samenwerken aan iets groters en iets moois", vertelt Engbers. "Het is dus corona-veilige kunst, maar het werk is ook uitdagend: het idee is dat we met kunst wél samen kunnen zijn."

"Het is niet de eerste keer dat ik een participatieproject doe", vervolgt Engbers. "In 2018 was ik artist in residence in Saga, Japan. Daar heb ik samen met 500 vrijwilligers in twee maanden tijd een doek van 5 bij 1,5 meter vol geborduurd. Die ervaring, samenwerken met mensen die zichzelf geen kunstenaar achten, wilde ik toepassen op dit project. Ik geloof dat dat interessant is, omdat daarmee de vraag wordt opgeworpen wat de waarde van de kunstenaar is en of het niet zo is dat we allemaal in mindere of meerdere mate kunstenaar zijn (wat ik wel geloof)." Het wandtapijt is overigens te zien in de OBA Oosterdok.

"Een andere invloed komt uit Sicilië. Ook daar heb ik enkele maanden gewerkt. Daar zag ik hoe elk huishouden zijn was buiten hing, en ook met hoeveel aandacht dat gebeurde. Dat textiel en sociale verbanden met elkaar verweven zijn is eeuwenoud en dat blijkt ook wel uit uitdrukkingen zoals sociaal weefsel en de vuile was buiten hangen. Deze vorm van sociale controle, of cohesie, zijn we in Nederland, en dan met name in de steden, kwijtgeraakt. De wasdroger heeft het klusje van het wasrek overgenomen. Ik vind dat een gemis, omdat de stad er daardoor minder kleurrijk uitziet dan zou kunnen. Maar ernstiger is, in mijn opinie, dat het ontbreken van buitenwas in mijn opinie ook iets zegt over het gebrek aan sociaal contact. Met dit project wil ik daar vragen over stellen en wil ik Amsterdammers laten zien dat er gemeenschappelijkheid in diversiteit te vinden is."