Kleine kinderen gaan in zwembad De Breek altijd vóór

Algemeen
Anneke van Zanten coördineert de zwemzaken.
Anneke van Zanten coördineert de zwemzaken. (Foto:Anneke van Zanten coördineert de zwemzaken.)

door Marcel van Stigt

LANDSMEER - Terwijl verschillende zwembaden in deze regio hun deur gesloten houden vanwege de coronacrisis of een verbouwing, is openluchtzwembad De Breek open. Landsmeerders strijken er na een reservering neer en genieten van het water, maar ook bezoekers van buiten het dorp komen er voor zwemlessen of regulier vertier - zelfs vanuit Utrecht. Coördinator Zwemzaken Anneke van Zanten: “De mensen reageren heel positief. ‘O, wat is het hier leuk!’ horen we vaak.”

Het is een bloedhete vrijdagmiddag. Vanuit de baden klinkt het vertrouwde gespetter met daarbij het even vertrouwde gelach en gejoel. Zwembad De Breek is open en daar zullen Landsmeerse families, de belangrijkste doelgroep, bijzonder blij mee zijn. Vooral omdat veel Landsmeerders hun zomervakantie noodgedwongen niet in het buitenland doorbrengen. Voor verkoeling en watervertier in een veilige omgeving, en natuurlijk voor zwemlessen, kunnen ze dicht bij huis blijven. De Breek ligt gewoon om de hoek.

Wel gelden en tijdsloten; van 11.00 tot 13.30 uur en van 14.00 tot 16.30 uur. En op het gras zijn de verplichte looproutes aangegeven; buurman IVV was zo aardig om daar krijtlijnen te trekken.

Anneke van Zanten: “Buiten is er minder kans op besmettingen. Dat is het voordeel van De Breek. Daarom hebben we er - uiteindelijk - unaniem voor gekozen om het zwembad te openen.”

Deze beslissing is ook buiten Landsmeer opgepikt. Vanuit de hele regio - tot Buitenveldert en zelfs Utrecht - komen reserveringen binnen. Of voor zwemlessen, die al gauw helemaal vol zaten, of om zich in en rond de baden te vermaken. De mensen komen naar Landsmeer omdat ze in hun eigen woonomgeving nog niet terechtkunnen. De deuren van hun vertrouwde zwembad blijven nog dicht, vanwege de coronacrisis of een verbouwing. “We zien veel nieuwe gezichten”, vertelt Anneke, “Ze vinden het hier kneuterig. ‘O, wat is het hier leuk!’ horen we ook vaak.’’

Vooral de gemoedelijke sfeer zal de bezoekers aanspreken. De Breek trekt immers vooral gezinnen met jonge kinderen; tieners, die nu eenmaal wat luidruchtiger en onstuimiger zijn, plonzen bij voorkeur toch liever in het gelijknamige meer of ergens in Het Twiske in het water. Evengoed houden vrijwilligers scherp toezicht. Anneke: We letten goed op, vooral op de glijbaan; kleine kinderen gaan altijd vóór.”