Clubliefde redt ATC Kadoelen

Algemeen
Erik Hertroys: 'Eeuwig zonde als dit verloren zou gaan.'
Erik Hertroys: 'Eeuwig zonde als dit verloren zou gaan.' (Foto: Rodi Media/MvS)

door Marcel van Stigt

KADOELEN - In 2016 nog ten dode opgeschreven. in 2020 springlevend met een opgeknapt complex, een groeiend aantal leden en een nieuw, modern clubhuis waaraan de komende weken de laatste hand wordt gelegd. ATC Kadoelen heeft onder de bezielende leiding van voorzitter Erik Hertroys, secretaris Annelies van de Woude en penningmeester Cor Tonbreeker reuzenstappen gemaakt en kijkt uit naar het openingsfeest dat eind september of half oktober zal moeten plaatsvinden.

Aan dertig jaar lidmaatschap dreigde in 2016 een bruusk, onbedoeld einde te komen. Met lede ogen zag Erik Hertroys aan hoe zijn club ATC Kadoelen op de rand van opheffing balanceerde. Het ledenaantal was geslonken van twaalfhonderd naar tweehonderd, het complex was dringend toe aan een opknapbeurt, de kantine-uitbater gooide de deur in het slot en het bestuur stapte op. Er móest iets gebeuren.

Hertroys: “Ik dacht: eeuwig zonde als dit verloren zou gaan, en besloot om een kans te wagen. Samen met Annelies van de Woude en Cor Tonbreeker ben ik hier ingestapt. Zonder bestuurservaring, maar met veel clubliefde. We zien wel, zeiden we tegen elkaar.”

Redding ingeleid

Hiermee is de redding van ATC Kadoelen ingeleid. In overleg met het toenmalige stadsdeel Noord, later de Centrale Stad, en de KNLTB zijn plannen gesmeed om de tennisclub weer op te bouwen. En dan meteen goed. Met een opgeknapt complex en een nieuw, modern clubhuis. Een megaklus, maar Hertroys, die de rol van voorzitter op zich heeft genomen, heeft altijd vertrouwen in een positieve afloop gehouden. Hij is daarin gesterkt door de wetenschap dat tennis nog altijd een populaire sport is. En door de groei van Amsterdam-Noord. Bijna op loopafstand verrijzen nieuwe wijken. Een vruchtbare voedingsbodem voor nieuwe leden.

Twaalf banen

En het is gelukt. De plannen zijn gehonoreerd, de financiën geregeld en de operatie kon beginnen. Er is de afgelopen maanden hard gewerkt - dankzij de coronacrisis was daar alle ruimte voor. Er is een nieuwe toegangspoort gekomen en het complex telt nu twaalf banen, waarvan acht nieuwe. Nu alleen nog het clubhuis afbouwen en dan is de metamorfose klaar. Hertroys: “We willen het complex in erfpacht krijgen. Dat heeft een nadeel en een voordeel. Het nadeel is dat we het onderhoud zelf moeten doen, het voordeel dat we alles in eigen hand hebben. Maar we hebben veel handige leden. We hebben bovendien nieuwe vrijwilligers geworven. Allemaal persoonlijk benaderd. Zo kunnen we onder andere een clubhuiscommissie formeren.”

Effect al zichtbaar

fDe laatste punten moeten nog worden gezet, maar het effect van de vernieuwingen is al zichtbaar. Nu al heeft de club zeshonderd leden. En dat aantal zou zich best eens flink kunnen uitbreiden. Nieuwe bewoners van Amsterdam-Noord zien bijna voor hun neus een aanlokkelijk tenniscomplex groeien en dat maakt de stap naar het lidmaatschap heel klein. Iedereen is welkom bij ATC Kadoelen. Het bestuur is zich bewust van de diversiteit in de omgeving en wil nadrukkelijk een grote openheid uitstralen.

Ontzettend trots

Van bijna dood naar springlevend. Drie mensen lieten hun clubliefde spreken, trokken andere mensen mee in hun enthousiasme en gedrevenheid en samen bouwden ze ATC Kadoelen opnieuw op. Erik Hertroys: “We hadden helemaal niets, zijn vanaf 0 begonnen. We hebben onze verantwoordelijkheid genomen en hebben dit met vereend krachten gerealiseerd. Ik ben hier ontzettend trots op.”