Sloop Waddenwegviaduct opmaat naar groen

Algemeen
Nieuwe asfalt op de IJdoornlaan, maar eerst moet de oude laag eraf geschaafd. (Foto: Dirk Karten)
Nieuwe asfalt op de IJdoornlaan, maar eerst moet de oude laag eraf geschaafd. (Foto: Dirk Karten) (Foto: )

NOORD – Maandagmiddag in Noord. Het is blafheet. Hondenweer. Alhoewel je je hond nu niet op het hete wegdek moet uitlaten want dan loop je de kans zijn voetzolen te verbranden. De thermometer wijst 35 graden aan op de IJdoornlaan. Ondanks dat we drie dode mussen telden die van het dak af waren gevallen van de warmte, werd er ter hoogte van de kruising met de Beemsterstraat stug doorgewerkt aan een nieuw wegdek.

In hoog tempo werd het oude wegdek eraf gefreesd. Een imposante machine van de firma Infra-Techniek slokte het oude wegdek op alsof het vloeibaar was en spoog het weer in een grote boog in een meerijdende kiepauto. In de verte stond de wals al weer klaar om een nieuwweg als het spreekwoordelijk biljartlaken aan te brengen.

Werk aan de winkel

De bouwvakvakantie in de regio Noord is al weer ten einde. En dus gaat bij veel bouwvakkers en andere vaklieden de veiligheidshelm weer op het klam zwetende hoofd. Dat was ook het geval bij de rotonde aan de Loenermark in Nieuwendam. Het eerste deel van het Waddenwegviaduct is bijna gesloopt. Het laatste deel van het wegviaduct tussen de bioscoop en het bowlinggebouw wordt met woest geweld door een grote happer verwijderd. Het beton geeft zich makkelijk over, het stalen vlechtwerk vecht weerbarstig terug. Honderden stalen staven steken als een bos spaghetti uit het slinkende wegdek. Hoe weerbarstig het materiaal ook is, eind november moeten de werkzaamheden gereed zijn.

Afsluiting

Voorlopig is het gebied rondom het Waddenwegviaduct (tussen de Loenermark, stadsloket en bioscoop) af gesloten voor het gemotoriseerd verkeer. Na de sloop van het noordelijke deel van het viaduct (aan de bioscoopzijde) wordt het terrein opnieuw ingericht.

Van beton naar groen

Goed om te weten voor wie met de auto naar het parkeerterrein P6 Zuid gaat: Dit gebied wordt in eerste instantie bouwterrein. Vervolgens wordt het ook met groen ingericht om ruim baan te maken voor voetgangers en fietsers. Bij het parkeerterrein P6 (parkeerdek, zijde Jumbo supermarkt) maakt de aannemer tijdens de werkzaamheden een in- en uitrit voor auto’s. Zo blijft dit parkeerterrein in twee richtingen bereikbaar voor auto’s.

Bereikbaarheid

Voor fietsers en voetgangers blijft er altijd een doorgang beschikbaar tussen winkelcentrum en Station Noord. Winkelcentrum Boven ’t Y blijft van alle zijden goed bereikbaar. Voor automobilisten blijven er ruim 2.000 parkeerplaatsen beschikbaar op een van de zes parkeerterreinen of -garages.

Groene omgeving

De verwachting is dat mensen in het voorjaar van 2021 daar door een groene en parkachtige omgeving wandelen en fietsen. Het is een wens van vele bewoners en ondernemers om het Buikslotermeerplein te vergroenen en verlevendigen.

De sloop van het Waddenwegviaduct betekent de opmars naar een groenzone.