Tentoonstelling Noord Vrij

Cultuur
Bevrijdingsfeest juni 1945 in de Oosthuizenstraat.
Bevrijdingsfeest juni 1945 in de Oosthuizenstraat. Foto: aangeleverd

NOORD - De tentoonstelling Noord Vrij is eind juni geruisloos open gegaan in Museum Amsterdam Noord. De expositie in het kader van 75 jaar bevrijding is tot mei 2021 te zien. Zoals zoveel zaken is ook de feestelijke viering van 75 jaar vrijheid uitgesteld, vanwege de corona-maatregelen.

Belangrijk onderdeel van de tentoonstelling wordt gevormd door de sporen van de oorlog en bevrijding die te vinden zijn in de privé archieven. Ook nu nog kan iedereen oude fotoboeken of spulletjes die men nog heeft en die aan de oorlog herinneren laten zien in het museum. In de expositie zijn veelal nog onbekende beelden te zien. Zoals de foto’s van het bombardement uit het archief van de familie Driesen. Bijzonder is een fotoproject van Laura van Roemburg met beelden van de bevrijdingsfeesten in 1945. Zij vond tussen de foto’s van haar grootouders, juwelier Akkermans van het Purmerplein, een foto die op 6 of 7 mei op de Dam is genomen van een vriendengroep uit Noord. Wie staan erop en hoe is het ze vergaan na de bevrijding?

Het is raadzaam om voor de actuele openingstijden op de site www.museumamsterdamnoord.nl te kijken. Het museum is vooralsnog wekelijks geopend van donderdag tot en met zondag tussen 13.00 en 16.00 uur. Het museum zit in het voormalige badhuis van Vogeldorp, Zamenhofstraat 28a.