column

van onze stadsdeelbestuurders

Algemeen
Afbeelding
(Esther Lagendijk. (Foto: Marco Keyzer))

Vakantie in eigen straat

AMSTERDAM-NOORD - Afgelopen week had ik de eer om de derde vakantiestraat van Noord te openen in de Kalmoesstraat. Hierbij krijgen bewoners de gelegenheid om hun straat een maand lang autovrij te laten zijn en daarmee samen de straat een tijdelijke inrichting te geven: met bloembakken, tuintafels en zelfs zwembadjes. Kinderen kunnen vrij buitenspelen en volwassenen krijgen de kans om met hun buren op straat de zomer te vieren. Buurtbewoners trekken in de organisatie samen op en als iedereen mee wil doen, worden straten omgetoverd tot aantrekkelijke buitenruimtes waar het heerlijk toeven is.

Het concept ‘leefstraten’ komt uit de Belgische stad Gent waar al jarenlang enkele tientallen straten in de zomer worden afgesloten voor autoverkeer. Doordat mensen vaker op straat zijn leren ze elkaar kennen, wat de sociale cohesie in een straat vergroot.

Leefstraat

Kinderen spelen samen en de volwassen gaan elkaar meer helpen en respecteren. Het is natuurlijk ook erg gezellig in zo’n leefstraat, of vakantiestraat, zoals wij ze in Noord noemen.

Intensief

Voordat ik bestuurder werd, en ik nog in Amsterdam-West woonde, organiseerde ik samen met mijn buren de eerste leefstraat van Amsterdam. De organisatie was intensief, aangezien ik in een straat woonde met meer dan honderd bewoners. Uiteindelijk is de sfeer in de straat anders geworden, na twee zomers de straat te hebben omgetoverd naar onze voortuin.

Genieten

Nog steeds kennen mensen elkaar en wordt er op straat gespeeld, geborreld en samen gegeten. Natuurlijk waren er ook tegenstanders, mensen die het te onrustig vonden en die hun auto voor de deur wilden parkeren. Maar uiteindelijk genoot iedereen tijdens de zomer samen van de straat, die tijdelijk functioneerde als huiskamer voor de buurt.

Vakantiestraat

In Noord zijn er deze zomer drie vakantiestraten: de Pelikaanstraat, de Putterstraat en de Kalmoesstraat. Het zou geweldig zijn als we de komende jaren het aantal vakantiestraten kunnen uitbreiden. Ik ben de bewoners dankbaar voor hun initiatief en inzet. Ik zag de kinderen genieten terwijl ze verhit opgingen in hun spel, zonder dat ouders er de hele tijd bovenop hoefden te zitten vanwege een passerende auto.

Mooie gesprekken

Ik zag volwassenen die genoten van de gesprekken met buren. De tijd vergetend door de mooie gesprekken met de mensen waar ze zo dicht bij wonen, maar eigenlijk nooit echt spraken. Maar ja, wat maakt het ook uit; het is warm, zomer en vakantie!

Esther Lagendijk