Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Een hitte- en regenbestendige stad

De afgelopen tijd kregen we te maken met bijna tropische temperaturen. Er leek geen einde aan de hittegolf te komen. Op een gegeven moment zorgden enorme onweersbuien gelukkig voor verkoeling. Ik snakte hier echt naar, en met mij denk ik velen. Deze extremen zullen we in de toekomst vaker en langduriger krijgen in Nederland. Daarom is het noodzaak om ook ons stadsdeel hier op voor te bereiden.

Op hittekaarten van de stad is te zien dat er in gebieden met veel bebouwing, straatverharding en relatief weinig groen de temperaturen veel hoger oplopen. Daarnaast kan het regenwater door de verstening veel slechter worden afgevoerd. Dit zijn twee redenen waarom we zoveel mogelijk bestaand groen willen behouden en versterken. Zeker met oog op de aanhoudende groei van Noord. Dat betekent dat wijken met zoveel mogelijk groene perken, bomen of grasveldjes worden ingericht. Daarnaast is het versterken van het bestaand groen essentieel. Bijvoorbeeld door de groene parels met elkaar te verbinden, zoals aangegeven op de Integrale Landschapskaart Noord.

Maar ook u kunt helpen bij het regenbestendig maken van onze stad, als u een tuin heeft. De gemeente Amsterdam is een actie gestart met ‘Tegels eruit, groen erin!’. Wilt u uw betegelde tuin omtoveren tot een groene koelere tuin? Door wat tegels in uw tuin eruit te wippen en de vlakken te beplanten, zorgt u ervoor dat het regenwater beter wordt afgevoerd. Doet u mee? Elke tegel telt!

Handig om te weten: De tegels worden op 7 september opgehaald en u kunt advies krijgen over het aan te leggen en te onderhouden groen. Als onderdeel van de actie wordt er per stadsdeel een regenton verloot onder de deelnemers. Een regenton vangt regenwater op dat u weer kunt gebruiken voor het bewateren van de tuin.

Saskia Groenewoud