column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Nieuw museum en de rauwe werkelijkheid

In Noord blijft het culturele aanbod achter ten opzichte van veel andere delen van de stad. De gemeente is hard bezig om extra te investeren, maar soms ontstaan er ook als vanzelf mooie nieuwe plekken. Zo werd afgelopen weekend aan de Asterweg het NXT Museum geopend. Hier is vanaf nu het eerste en enige Nederlandse museum voor digitale kunst te vinden, achter de onopvallende gevel van een voormalige televisiestudio.

In deze voor de culturele sector toch spannende en onzekere tijden vind ik het echt heel bijzonder dat deze culturele ondernemers het aan hebben gedurfd om dit avontuur aan te gaan. Zondag ging ik een kijkje nemen. Het museum is een visuele ervaring waar de bezoeker zich in moet onderdompelen. Er zijn meerdere zalen met ieder een kunstwerk dat de hele ruimte overneemt.

De tentoonstelling ‘Shifting Proximities’ is een verzameling kunstwerken die maatschappelijke en technologische veranderingen onderzoekt en de invloed daarvan op de mens. Ik was erg onder de indruk van het werk ‘Distortions in Spacetime’ van het collectief Marshmallows Laser Feast. In een bespiegelde kubus ervaart de bezoeker de vorming van een zwart gat. Door de spiegels word je onderdeel van het werk en daarmee van alle onvoorstelbaar grote krachten die spelen in het heelal. Dit kunstwerk laat je de tijd vergeten en doen beseffen dat wij maar nietige deeltjes vormen in het steeds meer uitdijende heelal.

Ook interessant vond ik ‘Dimensional Sampling #1’, een audiovisueel werk van Yuxi Cao en Lau Hiu Kong. Hier duik je in de wereld van de QR-code, die een steeds grotere rol in ons leven speelt. In China zijn deze codes ondertussen onmisbaar, waarbij zelfs informatie over iemands levensloop via een QR-code op een grafsteen terug te vinden is.

Onze gedigitaliseerde wereld heeft mooie, maar ook soms wat beangstigende kanten. Dit museum bestaat enkel uit digitale beelden. Niets is tastbaar, maar enkel virtueel. Alhoewel dit digitale tijdperk ons veel brengt, vraag ik me af of we ondertussen niet meer in een virtuele wereld leven dan in de materiële realiteit.

Na afloop weer buiten sta je weer middenin de wereldse werkelijkheid van een industrieel gebiedje in Noord. Gelukkig, de rauwheid is er nog steeds.

Esther Lagendijk