Profuomo: Nederlandse kwaliteit in een Italiaans jasje

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Profuomo klinkt Italiaans, niet? Maar slechts weinigen weten dat het overhemdenmerk van Nederlandse oorsprong is uit Capelle aan den IJssel. Profuomo staat bekend voor zijn ruime collectie aan overhemden, truien en broeken, maar het biedt ook accessoires als dassen, strikjes en riemen aan. Benieuwd naar de combinatie van Nederlandse kwaliteit en Italiaanse klasse? Nieuwsgierig naar het verhaal achter dit unieke merk? Lees dan snel verder. 

De link met Italië 

‘Prof’ betekent ‘professioneel’ en ‘uomo’ staat voor ‘man’ in het Italiaans. Maar niet alleen door de naam zou je denken dat Profuomo een Italiaans merk is. Het herenmerk staat ook voor fijne afwerking, uitstraling en hoge kwaliteit. Kenmerken die we ook al eens snel met Italië zouden durven associëren. 

En zo zijn er wel nog meer links met Italië. Oprichter Heinze Michaelis kocht de zijde voor de beroemde stropdassen van Profuomo in Italië. Hij trekt daarvoor naar Como, een stad aan het Comomeer dat bekend staat voor zijn beroemde kledingmakers. Profuomo haalde er zijn overhemd eerste stoffen en keert nog steeds naar daar terug, vooral voor de afwerking. Dat is veelzeggend, zeker in tijden dat kleding hoofdzakelijk in Azië wordt geproduceerd. 

Van dassenfabriek tot totaalconcept

Het idee van Heinz Michaelis voor Profuomo groeide vanuit de gedachte om nette, maar betaalbare kledij te maken voor de iets minder bedeelde man. Het bleek een gat in de markt. In 1934 startte Heinz zijn familiebedrijf. Aanvankelijk was het een dassenfabriek, want die waren destijds bijzonder populair. Tot dan toe werden dassen voornamelijk door de rijken gedragen, maar daar bracht Michaelis verandering in. 

Vandaar de duidelijke visie van Heinz: het produceren van betaalbare kwaliteits kleding. Want de kledij van Profuomo mag dan betaalbaar zijn, aan kwaliteit wordt niet ingeboet. Het productieproces wordt met veel aandacht voor detail uitgevoerd, van de eerste tot de laatste stap. Ook besteedt Michaelis veel aandacht aan de details in het design van zijn herenkleding. 

Profuomo sinds 1985

In 1977 nam schoonzoon Jan Brandsma de zaak van Michaelis over. Hij kiest ervoor om het aanbod nog iets breder te maken. Profuomo kent zo een enorme groei en bouwt aan zijn hedendaags imago waar het nu zo bekend voor staat. Brandsma richt uiteindelijk in 1985 het Profuomo-label op, dat veel meer verkoopt dan alleen dassen. De volledige collectie van het merk kun je op overhemden.com vinden. De Profuomo Specialist van Nederland en België 

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van Rodi Media)