Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column
Saskia Groenewoud.
Saskia Groenewoud. (Foto: Marco Keyzer)

Versterking Waterlandse Zeedijk

De Waterlandse Zeedijk in Amsterdam-Noord is ontzettend lang. Van oost naar west gezien loopt de dijk van de Markermeerdijk op de gemeentegrens bij Uitdam tot de gemeentegrens met Zaanstad als Oostzanerdijk. En dat is dan alleen nog het gedeelte dat in ons stadsdeel ligt.

De dijk, met beschermende functie voor het achtergelegen land, begint of eindigt natuurlijk niet bij Uitdam. De waterkerende functie van deze dijk van Amsterdam tot in Den Oever is in de afgelopen jaren beoordeeld en onderzocht door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier met alle aanliggende gemeenten en provincie Noord-Holland. Jaren van onderzoek, overleg, participatie en technische voorbereiding zijn hieraan voorafgegaan. De Centrale Dorpenraad heeft hieraan ook een grote en belangrijke bijdrage geleverd.


Op Amsterdams grondgebied zijn de voorbereidende werkzaamheden vanaf dit voorjaar zichtbaar gestart. Buitendijks, aan de kant van het Markermeer, is een aan- en afvoerroute voor grondwerkmateriaal en bouwmaterialen over het water gerealiseerd, net ten noorden van het Kinselmeer. Afhankelijk van vele factoren, zoals inpasbaarheid, sterkte van de dijk, ondergrond van de dijk enzovoort, wordt de dijkversterking aan de binnenkant en buitenkant van de huidige dijk gerealiseerd.

Naast de waterkerende functie van de dijk, is deze dijk ook iconisch voor het landschap. De cultuurhistorische waarde is groot. Daar moeten wij allen zorgvuldig mee omgaan. Dat is goed en uitvoerig meegenomen in het huidige ontwerp. De natuurwaarden op en rond de dijk moeten bovendien worden behouden, dan wel versterkt. Een voorbeeld daarvan zijn de op sommige plaatsen te realiseren lage buitendijkse oeverlanden. Dat worden ontzettend belangrijke broedkamers voor onder andere vissen en vogels. De fietser en wandelaar recreëert al sinds jaar en dag op de dijk. Dat moet ook zo blijven. Voor hen worden fiets- en voetpaden aangelegd met mooie uitzichtpunten op de dijk: de zogenaamde kapen. En dan nemen we ook direct de vernieuwing van riool, water en elektriciteit waar kan mee. Kortom, een huzarenstukje!
De werkzaamheden duren in ieder geval tot en met 2022. Het moet om droge voeten te houden, maar het wordt ook mooi!

Saskia Groenewoud