Eerste WW-daling sinds corona

Algemeen
De cijfers gaan omlaag.
De cijfers gaan omlaag. Foto: Pixabay.com

AMSTERDAM - Voor het eerst sinds de coronacrisis is het aantal WW-uitkeringen in Groot Amsterdam gedaald (-2,8%); in andere delen van Nederland was die trend al eerder zichtbaar. De daling van het aantal WW-uitkeringen is te zien in vrijwel alle sectoren. De sectoren onderwijs, overheid en groothandel laten nog een lichte stijging zien.

Eind augustus 2020 verstrekte UWV in totaal 28.229 WW-uitkeringen in Groot Amsterdam. Dat zijn er 819 minder dan in juli. In vergelijking met vorig jaar steeg het aantal WW-uitkeringen in Groot Amsterdam met 8.848; oftewel 45,7%. Dat is bijna twee keer zo veel als de landelijke stijging op jaarbasis (+23,3%). In augustus laten de uitzendbureaus voor het eerst een daling zien (-8,4%). Dat geldt ook voor de horeca (-5,0%), catering (-5,0%) en detailhandel (-2,3%). Sectoren waar het aantal WW-uitkeringen stijgt zijn onder andere onderwijs (+4,3%) en overheid (+1,5%).

De afgelopen vier jaar was de spanning op de Groot Amsterdamse arbeidsmarkt continu ‘krap’. Dat wil zeggen dat er relatief weinig werkzoekenden waren in verhouding tot het aantal openstaande vacatures. Als gevolg van de coronacrisis steeg het aantal WW-uitkeringen en daalde het aantal vacatures fors (-40%). De spanning op de arbeidsmarkt nam daardoor af van krap naar gemiddeld. De laatste keer dat de regionale arbeidsmarkt als ‘gemiddeld’ getypeerd kon worden, was het tweede kwartaal van 2016.

De coronacrisis heeft niet voor alle sectoren en beroepen dezelfde impact. De arbeidsmarkt voor dienstverlenende beroepen is in de arbeidsmarktregio in één kwartaal van de kwalificatie ‘krap’ naar ‘ruim’ gegaan. Het aantal WW-uitkeringen in deze beroepen is toegenomen, terwijl het aantal vacatures is afgenomen. Onder deze dienstverlenende beroepen vallen onder andere koks, schoonmakers van kantoren en bedrijven en huishoudelijk medewerkers van hotels en instellingen. De horeca is een periode gesloten geweest, hotels kregen minder gasten en kantoren werden minder gebruikt vanwege het advies zo veel mogelijk thuis te werken. Voor ICT, zorg en technische beroepen is de arbeidsmarkt nog altijd krap.