Henk Veen exposeert in het ziekenhuis

Algemeen
Een van de vrolijke 'Brillie' schilderijen.
Een van de vrolijke 'Brillie' schilderijen. Foto: Henk Veen

NOORD - Kunstenaar Henk Veen uit Amsterdam-Noord exposeert deze keer niet in ‘ons’ BovenIJ Ziekenhuis. Hij heeft deze keer een uitstapje gemaakt naar het ziekenhuis Amstelland in Amstelveen. Zijn kleurrijke schilderijen zijn hier tot eind oktober te zien.

In gedachten vliegt kunstenaar Henk Veen mee met zijn geschilderde eendje die overal zijn gulle lach laat zien in de hoop een smile terug te krijgen. Maar vooral de gewilde ‘Brillies’ hebben de kunstenaar doen overleven in een zware tijd die hij doormaakte. Veen, die ook wekelijks de Spo(r)tprent tekent voor deze krant, strijkt overal neer met zijn vrolijke en kleurrijke collectie schilderijen en dan vooral op plekken waar men wel een lach en wat steun kan gebruiken.

Zo’n vijf jaar geleden is hij zelf getroffen door verstoppingen in de bloedvaten in zijn hoofd waar hij hersenschade aan over heeft gehouden die lijkt op de gevolgen van een beroerte. Met een pot verf en kwast stond hij vertwijfeld boven zijn lege doek, waar hij de confrontatie kreeg dat hij niet meer wist hoe hij moest schilderen. Met een leeg hoofd zonder fantasie en ongecontroleerde bewegingen, ging hij terug naar de basis, waar de ‘Brillies’ zijn ontstaan. Na een periode van revalidatie, heeft hij door moeten knokken om weer te kunnen schilderen en weer de dagelijkse dingen zelf te kunnen doen en mobieler te worden. Hij weet maar al te goed hoe moeilijk het is als je lichamelijk tien stappen terug moet doen, hoe je humor en een lach nodig hebt om door te kunnen vechten.

In totaal hangen er 32 kunstwerken van Veen op de begane grond van het ziekenhuis. Locatie: Laan van de Helende Meesters 8 in Amstelveen.