Visueel en auditief spektakel

Algemeen
Beeld uit They Live In Us (2020).
Beeld uit They Live In Us (2020). Foto: Zijlmans & Jongenelis

NOORD - Op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord is van 25 september tot en met 25 oktober, They Live In Us te zien. Dit is het nieuwste project van beeldend kunstenaars Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis. In het Beautiful Distress House tonen zij een preview van deze film. In verband met verduistering voor de filmvertoning is de tentoonstelling alleen ‘s avond te bezoeken.

Het is een visueel en auditief spektakel dat een meeslepend beeld geeft van angstige onzekerheid. Het is een poëtisch bericht uit de duistere wereld van de mens die twijfelt over wie hij is en over hoe hij signalen uit de buitenwereld moet interpreteren. Zijlmans en Jongenelis waren in 2019 drie maanden te gast in de residency van Beautiful Distress in Kings County Hospital in Brooklyn, New York. Als artist-in-residence woonden ze op de zevende verdieping van een leegstaand gebouw van het ziekenhuis en werkten ze dagelijks met staf en patiënten van de dagbehandeling op de afdeling psychiatrie. Ze gaven workshops, participeerden in het therapie programma en namen deel aan bijeenkomsten met ex-patiënten. ‘They live in us’ en ‘I am a very detailed person’ zijn uitspraken van patiënten die zij vaak zagen. Deze ervaringen vormden het uitgangspunt voor korte scènes die een verhaal vertellen over een verwarrende realiteit. De indrukken die Zijlmans en Jongenelis opdeden op de afdeling psychiatrie zijn in de scènes vermengd met hun ervaring permanent te wonen en werken in het spookachtige, verlaten gebouw op de campus van het Kings County Hospital. De fantastische en soms angstaanjagende scènes zijn, samen met de staf van het ziekenhuis, op locatie uitgevoerd en gefilmd.

De afgelopen jaren hebben ze ook vele andere projecten in samenwerking gerealiseerd. In 2015 maakten ze samen met honderd bewoners uit Amsterdam-Noord performances rond maatschappelijke thema’s in het project ‘Het Magnetische Noorden’. In 2016 werkten ze samen met de staf van de Penitentiaire Inrichting Zaanstad om een monumentaal fotowerk voor de nieuwbouw te maken. Naast de film wordt ook een aantal inkttekeningen in de ruimte getoond, die de kunstenaars naar aanleiding van hun verblijf en als aanvulling op de film hebben gemaakt. Beautiful Distress House, Ms. Van Riemsdijkweg 41a. Voor meer informatie zie www.beautifuldistress.org.