De Dijk, TOB en Volewijckers grootste voetbalclubs

Sport
TOB heeft bijna de grootste zaalvoetbalafdeling van Nederland.
TOB heeft bijna de grootste zaalvoetbalafdeling van Nederland. Foto: TOB Zaalvoetbal

NOORD - De Dijk, Volewijckers en TOB zijn dit jaar de grootste voetbalverenigingen in Amsterdam-Noord. Aldus blijkt uit een rondgang naar de huidige grootte van de 10 voetbalverenigingen in dit stadsdeel. 

De Dijk, in 1999 ontstaan door een fusie van Rood Wit-A en Schellingwoude, neemt met 64 voetbalteams deel aan het seizoen 2020-2021. Het gaat om 5 seniorenteams, 3 veteranenteams, 5 zaalteams en 51 jeugdteams. Volewijckers en TOB delen gezamenlijk de 2e plek met elk 54 teams! Bij TOB is het opvallend dat er maar liefst 35 zaalvoetbalformaties zijn terwijl er op het veld 7 veteranenteams aan de competitie meedoen. Bij het zaalvoetbal is TOB momenteel de op één na grootste vereniging in heel Nederland. Op de vierde plek staat Kadoelen dat 37 teams heeft. Op de 5e plek komt OFC (Oostzaan) met 35 teams gevolgd door IVV (Landsmeer) met 31 teams en DRC met 28 teams. De kleinste voetbalverenigingen in Noord zijn OSV (22 teams), De Meteoor (20 teams) terwijl HBOK de hekkesluiter is met 16 teams. 

Had Amsterdam Noord vroeger illustere namen als DWV, Sporting Noord, Oranje Zwart, NEC’75, KMVZ, NDSM, ADM, IJboys, Blauwe Vogels en Flora Boys, anno 2020 zijn er nog ‘maar’ 10 voetbalverenigingen over. Zij doen dit seizoen met in totaal 362 voetbalteams mee aan de officiële competitie van de KNVB. Vorig jaar waren dat er nog 347 en in 2018 waren dat er 314.