Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Vuurwerk en oliebollen in september

Was het u opgevallen dat u nu al oliebollen kunt kopen op de verschillende winkelcentra en bij de pont? En bent u al opgeschrikt door een stevige knaller onder een viaduct? Het mooie weer doet ons gelukkig beseffen dat het nog geen december is.
De vroege oliebollen kan ik voor u verklaren. Om ondernemers te steunen in deze lastige tijd wordt er her en der extra ruimte gegeven. Dat kunt u bijvoorbeeld zien aan de terrassen in de stad. De oliebollenverkoop mocht dan ook een maand eerder dan gebruikelijk starten om het gemis van de kermissen een beetje te compenseren. De overlast van vuurwerk is iets minder makkelijk te verklaren. In ons stadsdeel is die overlast natuurlijk elk jaar fiks. Meestal horen we de eerste knallen al in november, maar dit jaar is het wel héél vroeg en komen ook uit andere delen van de stad signalen van vuurwerkoverlast. Misschien hebben jongeren door de coronacrisis wat minder te doen en is het afsteken van vuurwerk voor hen een uitlaadklep?
Landelijk is bepaald dat de verkoop van knalvuurwerk en vuurpijlen verboden is vanaf dit jaar. En er is een grote kans dat het afsteken van vuurwerk tijdens Oud en Nieuw vanaf volgend jaar helemaal niet meer mag in Amsterdam. Een grote groep mensen vindt de overlast van vuurwerk zwaarder wegen dan het plezier dat het kan geven. Mensen gaan met tegenzin de straat op en huisdieren hebben het zwaar in de weken voor Oud en Nieuw. Op 31 december is dat al helemaal het geval. En dan heb ik het nog niet eens over de vernielingen en de veiligheid- en gezondheidsrisico’s dat vuurwerk met zich meebrengt.
Ik wil dat Oud en Nieuw leuk én veilig gevierd kan worden door zoveel mogelijk mensen. Vuurwerk afsteken is voor veel mensen een leuke traditie. En als de overlast, schade en het gevaar voor anderen beperkt was gebleven, was deze traditie niet onder druk komen te staan. Met wat alcohol op doen mensen wel vaker onverstandige dingen, maar met vuurwerk erbij wordt het wel heel erg gevaarlijk. Daarom vind ik het logisch dat we naar een situatie gaan met centraal georganiseerde vuurwerkshows, waarin het zelf afsteken van vuurwerk straks niet meer is toegestaan.
2021 mag nog worden ingeluid met het zelf afsteken van vuurwerk. Maar laten we ook samen in onze buurten gaan kijken hoe we Oud en Nieuw in de toekomst op een leuke manier kunnen vieren: met mooi centraal vuurwerk en gezelligheid, zonder gewonden, voor miljoenen aan schade en angstige bewoners. Gelukkig Nieuwjaar! Oh nee, dat komt pas over drie maanden.

Erna Berends