Vinylverkoop stijgt harder dan ooit

Algemeen
Platenzaken floreren tijdens Corona-crisis
Platenzaken floreren tijdens Corona-crisis Foto: Sounds Venlo

REGIO - De verkoop van vinyl zit alweer een aantal jaar in de lift. Aan het begin van de Corona-crisis leek echter ook de vinylmarkt het zwaar te verduren te krijgen, maar het tij keerde snel. Sinds mei wordt er meer vinyl verkocht dan ooit, in juli zelfs met een stijging van 57% ten opzichte van 2019.

Niet alleen verschenen er de afgelopen maanden vele uitgestelde en nieuwe releases op vinyl, ook consumenten geven hun gespaarde concert- en festivalgeld graag uit aan dit fysieke product. Er is een groep zelfstandige ondernemers die hier de vruchten van plukt: de platenzaken. Het begin van de Corona-crisis hakte er ook in de fysieke muziekmarkt hard in. Releases werden uitgesteld, distributie haperde en winkelstraten bleven leeg. Ook Record Store Day, de internationale feestdag voor de platenzaken en voor de meesten tevens de belangrijkste (omzet)dag van het jaar, werd gecanceld in april. Platenzaken mochten, in tegenstelling tot buurland België, wél gewoon open blijven. Consumenten bleven de lokale platenzaak steunen, steeds vaker ook door vanuit huis iets te bestellen; was het niet via de webshop van een winkel, dan wel via mail, telefoon of WhatsApp. Ook ontstonden er nieuwe initiatieven als gratis thuisbezorgdiensten per (bak)fiets.

Voorlopig lijkt er aan de verkoopstijging van vinyl nog geen einde te komen. Niet alleen staat het van oudsher best lopende najaar nog voor de deur.