Documentaire toont veranderend landschap

Algemeen
Hoe is het landschap door de eeuwen heen veranderd?
Hoe is het landschap door de eeuwen heen veranderd? Foto: aangeleverd

REGIO - De ruimte in Nederland staat onder druk en dat geldt zeker voor het gebied van de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Het is een uniek cultuurhistorisch gebied, met zeer uiteenlopende landschappen en sferen. Door de eeuwen heen hebben opeenvolgende innovaties en nieuwe economische verdienmodellen het landschap en de verhoudingen in deze regio gevormd. In opdracht van de MRA heeft MuseumTV een documentaire gemaakt over deze geschiedenis, die inzicht geeft en helpt om de grote opgaven van de eenentwintigste eeuw in samenhang te bezien.

In de vorm van een 25-minuten durende documentaire laten de makers van MuseumTV zien dat Nederlanders door de eeuwen heen erg inventief zijn geweest bij het maken van verdienmodellen. Deze manier van leven leidde tot zowel geografische als demografische veranderingen in het landschap van deze regio. Van de kleine nederzetting in de 11e eeuw tot de opkomende metropool. De regio Amsterdam is veranderd door het verdienmodel van de mens. Deze documentaire is gebaseerd op het narratief van architectuurhistoricus dr. Marinke Steenhuis, Narratief voor het Landschap, wat een leidraad was voor het verhaal.

De documentaire te zien op www.museumtv.nl, www.noord-holland.nl, www.metropoolregioamsterdam.nl, de KPN-box en de XL-box van Ziggo.