Cultuur, sport en recreatie zwaar getroffen

Algemeen
Cultuur, sport en recreatie zwaar getroffen.
Cultuur, sport en recreatie zwaar getroffen. (Foto: Pixabay.com)

AMSTERDAM - Het aantal WW-uitkeringen in Groot Amsterdam daalt voor de tweede maand op rij sinds de coronacrisis (-4,3%) en komt uit op 27.026. Landelijk was de daling met 4,5% iets sterker. Op jaarbasis stijgt het aantal WW-uitkeringen in Groot Amsterdam met 40% juist sterker en is daarmee twee keer zo hoog als landelijk (+19,5%). Dit komt doordat in Groot Amsterdam relatief veel mensen in sectoren werken waar de werkgelegenheid (zeer) zwaar getroffen is.

Er zijn grote verschillen per sector wat betreft de mate waarin de werkgelegenheid wordt getroffen door het coronavirus. Eén van de sectoren die zwaar getroffen is door de coronamaatregelen is cultuur, sport en recreatie. Bijna alle voorstellingen, sportwedstrijden en evenementen zijn een tijdlang afgelast en musea, dierentuinen en sportscholen bleven gesloten. Na een tijdelijke versoepeling zijn de coronamaatregelen op 28 september en 13 oktober weer flink aangescherpt. Het maximale aantal bezoekers is beperkt tot 30 personen.

Er werken bijna twee keer zoveel zelfstandigen in de sector cultuur, sport en recreatie (37%) dan in andere sectoren (17%). Deze groep kan - als ze geen werk (meer) hebben - géén beroep doen op een WW-uitkering. Het werkelijke baan- en inkomstenverlies is dan ook vele malen groter dan uit de WW-cijfers blijkt. Dit geldt vooral voor diverse technische beroepen (belichting, audiovisueel en beeld). Ook voor andere beroepen zoals medewerkers horeca, organisatoren van evenementen en museumbeheerders was de toename van WW’ers erg groot. Voorlopig blijft het zeer moeilijk om met de contactbeperkende maatregelen winstgevend of in ieder geval kostendekkend te zijn. De sector cultuur, sport en recreatie is wel creatief gebleken in het denken in mogelijkheden. Zo bieden ze online evenementen en cursussen aan. Desalniettemin verwacht UWV in 2020 een zeer grote krimp van de werkgelegenheid in deze sector.