Brief burgemeester Halsema

Algemeen
Afbeelding
(Foto: archieffoto Wendy Ruittemanz/RM)

AMSTERDAM - Onze burgemeester Femke Halsema heeft afgelopen vrijdag een brief geschreven naar aanleiding van de aangescherpte Coronamaatregels.

Beste Amsterdammers,

Opnieuw beheerst corona ons leven. We hoopten het niet zo snel nóg een keer mee te maken, maar weer worden veel mensen ziek, weer moeten we zoveel mogelijk thuisblijven, weer zijn de horeca en sportverenigingen dicht. Mijn hart gaat uit naar de mensen die ernstig ziek worden en hun naasten. Maar ook naar de mensen in de zorg die de drukte weer bijna niet aan kunnen. En naar de horecaondernemers voor wie de nieuwe maatregelen vreselijk hard aankomen. Ik denk ook aan de ouderen die eenzaam zijn en niet meer de deur uit durven. En aan de jongeren die weer niet mogen wat ze zo graag doen: uitgaan, sporten, met vrienden bij elkaar komen.


De nieuwe maatregelen om het virus in te dammen zijn voor ons allemaal een pijnlijke stap terug, maar er is er geen andere keuze. We moeten namelijk alles op alles zetten om te voorkomen dat weer veel, vooral oudere en kwetsbare stadgenoten, heel ziek worden of zelfs komen te overlijden. In deze zware tijd komen veel emoties los. Twijfel, verdriet, frustratie, soms woede. Die emoties zijn begrijpelijk. Na de lockdown in het voorjaar moeten we het nu allemaal nog een keer meemaken, en misschien niet eens voor de laatste keer. Dat is soms om moedeloos van te worden. Maar juist nu moeten we proberen sterk te zijn, de moed erin te houden en elkaar te steunen. We willen zo snel mogelijk ons normale leven terug, en we willen ook onze stad terug: die vrije, bruisende plek waar we elkaar ontmoeten. Daarom moeten we volhouden, ook al is dat niet makkelijk.

Veel mensen hadden de afgelopen tijd moeite om afstand van elkaar te houden. Hoe begrijpelijk ook, het is helaas wel de oorzaak van het oplopende aantal besmettingen. Het virus is nu niet minder besmettelijk of minder gevaarlijk dan een half jaar geleden. Nog steeds kunt ook u er heel ziek van worden. En nog steeds kan onvoorzichtigheid iemand anders het leven kosten. Laten we daarom de komende weken extra voorzichtig zijn. Door zo min mogelijk te reizen, afstand van elkaar te houden en onze sociale contacten zoveel mogelijk te beperken. Dat betekent: als u iets te vieren heeft, stel het uit. Ga zo min mogelijk bij mensen op bezoek en nodig liever ook niemand bij u thuis uit. Zo dringen we het virus samen terug, voorkomen we een volledige lockdown, en krijgen we zo snel mogelijk onze vrijheid, onze mogelijkheden, én ons optimisme terug.
We doen het niet alleen voor onszelf. We doen het voor de mensen in de zorg, voor de toekomst van onze stad, voor de mensen van wie we houden. Laten we elkaar zo goed mogelijk tegen het virus proberen te beschermen, en de komende tijd nog meer naar elkaar omkijken.


Ik wens u veel geduld, moed en sterkte.

Femke Halsema
Burgemeester van Amsterdam