Zelf loden leidingen in huis controleren

Algemeen
Wie niet weet of er loden leidingen in huis zijn kan dit zelf controleren.
Wie niet weet of er loden leidingen in huis zijn kan dit zelf controleren. Foto: Adobestock

NOORD - De gemeente Amsterdam is druk bezig met het opsporen en vervangen van loden leidingen in Amsterdam. Gemeentelijke gebouwen, scholen, kinderdagverblijven en voor- en naschoolse opvang zijn gecontroleerd. Bij de meeste locaties zijn de leidingen ook al verwijderd. Nu de woningen nog. Wie een woning huurt van voor 1960 van een particuliere verhuurder en niet weet of er loden leidingen in huis zijn kan dit zelf controleren.

Hoewel loden leidingen al sinds 1960 niet meer aangelegd worden, blijkt dat in een aantal wijken in Amsterdam nog steeds te hoge loodwaarden in het drinkwater voorkomen. Gemeente Amsterdam vindt het belangrijk dat elk huis vrij is van loden leidingen en heeft particuliere verhuurders gevraagd hun panden te controleren en loden waterleidingen te vervangen.

Zelf onderzoeken of er loden leidingen aanwezig zijn in huis kan met behulp van amsterdam.nl/lodenleidingen. Hier is ook een filmpje te vinden met instructies. Wie niet zeker weet of er loden waterleidingen in de woning zijn, of wanneer iemand loden leidingen heeft aangetroffen kan de verhuurder dan vragen om een watertest te doen. !WOON kan hierbij ondersteunen met gratis hulp en advies. Voor meer informatie kijk op wooninfo.nl of bel 020-5230130. Als de verhuurder niet meewerkt aan het opsporen en vervangen van de loden leidingen, kan !WOON ondersteunen en kan de huurder zo nodig zelf een watertest aanvragen. Voor mensen die de test echt niet zelf kunnen betalen, is er een beperkt aantal gratis testen beschikbaar. Als er loden waterleidingen zijn aangetoond, dan kan !WOON u helpen om de gang naar de huurcommissie te maken. De huurcommissie kan een huurverlaging opleggen totdat de leidingen vervangen zijn.