1700 woningen op Draka-fabrieksterrein

Algemeen
 Het Drakaterrein in 2010.
Het Drakaterrein in 2010. (Foto: gemeente Amsterdam)

NOORD - Op het voormalige fabrieksterrein van Draka aan het IJ komen 1700 nieuwe woningen, een basisschool en een 50 meter brede, groene boulevard. Ook komen er bedrijfshallen, horeca en winkels. Amsterdam sloot een overeenkomst met Draka Kabel B.V, de eigenaar van de grond.

Het terrein in Noord was tot 2016 de plek van de Hollandsche Draad- en Kabelfabrieken (DraKa), opgericht in 1910. Deze historische plek aan het water, pal tegenover het Java-eiland, biedt veel kansen. Met 53.000 m2 is het groot genoeg voor 1700 woningen, veel groen en bedrijfsruimten voor de huidige ondernemers van het terrein, het Hamerkwartier en andere ondernemers. Het gebied vormt straks een levendige schakel tussen het Vliegenbos en het IJplein. Ook zal dit gebied bewoners uit de buurten eromheen, zoals de Vogelbuurt, aantrekken.

Aan het water komt een park: een 50 meter brede boulevard. De gemeente legt dit park aan, net als de straten, pleinen en andere parkjes. Hines en Provast, die de nieuwbouw gaan ontwikkelen, zijn de beoogde kopers van het gebied en maakten een stedenbouwkundig plan. Zijn gaan vrijwel energieneutraal bouwen. De gemeenteraad vestigde in 2009 een voorkeursrecht (recht van eerste koop) op een groot deel van het gebied Hamerkwartier. Aan de verkoop van de grond hebben ze voorwaarden verbonden, zoals over het programma en de stedenbouwkundige opzet. De gemeente bereidt nu de investeringen en het bestemmingsplan voor. De raad zal hierover naar verwachting in 2021 besluiten. De bouw van de eerste woningen start dan in 2022/23.