100 jaar De Volewijckers

Algemeen
Volewijckers, 1921-1922.
Volewijckers, 1921-1922. (Foto: HCAN)

NOORD - Het zijn jonge jongens die de club op 1 november 1920 in een schaftlokaal oprichten. Hun vaders, mannen in donkere kostuums, ontfermen zich erover. Het shirt wordt wit met een groene baan, de naam Door Vrienden Opgericht, DVO. Die bestaat al, zegt de voetbalbond, dus kiezen ze De Volewijckers - de Vogelbuurt waar de club vandaan komt ligt immers op de landtong Volewijck.

Het is een volksclub, voor arbeiders van de werven, links, met als gangmakers de gebroeders Douwe en Gerben Wagenaar, communist en al voor 1940 antinazi. In ‘36 eist Volewijckers dat de voetbalbond geen team stuurt naar de Olympische Spelen in nazi-Duitsland. Zelf wil de club meedoen aan de alternatieve Spelen in het republikeinse Barcelona, maar dat wordt door de bond verboden.

De Volewijckers groeit uit tot een ‘omniclub’, met behalve voetbal ook handbal, honkbal, atletiek, schaken. Ze beginnen op een veld aan het IJ, maar spelen vanaf 1926 op het Mosveld, in hartje Noord. Daar begint de club aan een lange reeks promoties die De Volewijckers op het hoogste niveau brengt met als toppunt het legendarische landskampioenschap van 1944, in oorlogstijd.

In 1961 bereikt Volewijckers de eredivisie van het betaald voetbal, door het ‘wonder van Zuilen’. Thuis gewonnen, maar uit staat het een kwartier voor tijd 0-3 voor Elinkwijk, 5 minuten later 1-4. Op de valreep wordt het, met tien man, 4-4! Het zijn de jaren van de fameuze Mosveld Babies (Hassie van Wijk, Wout Schaft, Frits Soetekouw, Piet Bogaard), jonge ventjes die met sierlijk aanvallend voetbal de grootste tegenstanders bedwingen. Het is zo tjokvol op het Mosveld. zoveel omwonenden kijken vanaf de daken in de omringende straten gratis mee, dat een nieuw stadion overwogen wordt dat moet verrijzen in… het Vliegenbos.

Maar dan begint een neergang die eindigt in de kelders van het amateurvoetbal. De Volewijckers spelen sedert 1962/’63 op sportpark Buiksloterbanne en daar komt het 50 jaar later met DWV tot een fusie in dvc Buiksloot (zwart tenue met groen-geel-witte bies). In 2019 echter laten voetbaltrainers Co Adriaanse en Andries Jonker, oud-groenwitten, hun club uit de as herrijzen: weg met die fusieclub. Strikt genomen bestaat De Volewijckers nu dus pas 94 jaar, maar een kniesoor die daarop let bij dit jubileum.

“De club is weer opgeleefd”, zegt PR-man Wim Duyff. “Van zeshonderd naar achthonderd leden. Een toevloed van oudere junioren die prof willen worden. Weer vrouwenvoetbal: twee teams. Vrijwilligers zijn niet moeilijk te krijgen, maar door akkefietjes en ruzies wel moeilijk vast te houden.” Bij de herstart verklaart Co Adriaanse dat Volewijckers ‘slechts zeven keer achtereen’ kampioen hoeft te worden om weer tot de hoogste regionen van het voetbal door te dringen, maar dat blijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Corona verhindert een uitbundige viering van het eeuwfeest, maar Frits Prior van Historisch Centrum Amsterdam Noord (HCAN) toont graag de geschiedenis in foto’s en filmpjes op de website 100jaardevolewijckers.nl.

John Jansen van Galen