'De wereld is groter dan ik'

Algemeen
Links Julia Feller. Rechts een mevrouw voor wie ze vrijwilligerswerk doet.
Links Julia Feller. Rechts een mevrouw voor wie ze vrijwilligerswerk doet. Foto: aangeleverd

NOORD - Vrijwilligster Julia Feller (38) uit Amsterdam-Noord vertelt. Julia leidt een druk sociaal leven, heeft een volkstuin waar ze regelmatig etentjes geeft voor ‘vreemden’, werkt freelance bij de tv en doet ook veel met film. Maar toch mist ze iets. “Ik ben pasgeleden verhuisd naar Amsterdam-Noord en wilde graag iets doen in de buurt. Ik ben gaan googelen en kwam uit bij Markant. Zij werken met een brede doelgroep en dat leek me heel interessant”, legt Julia uit.

In het voorjaar heeft Julia zich aangemeld bij Markant. “Ik wilde graag iets doen in mijn nieuwe buurt en door corona is dat gevoel versterkt. Ik had ineens veel tijd om na te denken, omdat mijn drukke sociale leven ineens op een laag pitje stond. Ik heb liefde voor mensen en ben dol op verhalen. Dat zie je ook aan mijn werk, maar daar kan ik eigenlijk nooit écht iets voor iemand doen. Door corona kreeg ik het gevoel dat de wereld wel erg om mij draaide en dat wilde ik niet meer,” aldus Julia.

Na het kennismakingsgesprek met de vrijwilligerscoördinator van Markant kon Julia al snel aan de slag. “In de Banne ga ik op bezoek bij een jongetje van 7 jaar. Hij is moeilijk te verstaan en communiceren gaat lastig. Hij gebruikt bijvoorbeeld veel korte zinnen. Ik ben rustig gestart. Eerst wilde ik zijn vertrouwen verdienen en die van zijn moeder. Daarnaast ga ik een keer in de twee weken op bezoek bij een mevrouw van eind 70. Onlangs is haar man overleden. Zij hadden een lange en hechte relatie. Meneer was heel handig en deed veel praktische zaken. Mevrouw mist haar man enorm. Ze voelt zich alleen en een luisterend oor is dan al genoeg.

Vrijwilligers van Markant gaan zelfstandig op bezoek bij cliënten. Door hun inzet ondersteunen zij de mantelzorger en heeft deze even tijd om te ontspannen. De vraag waarom Julia vrijwilligerswerk doet, vindt ze lastig. “Ik wil niet in de valkuil trappen dat het toch om mij draait. Ik wil dat zij er iets aan hebben, opbloeien en een fijne middag hebben. Dat het voor hun iets gedaan heeft. Ik doe het niet om er zelf beter van te worden. De wereld is groter dan ik, het draait niet allemaal om mij.

Wie ook vrijwilligerswerk wil doen in Amsterdam-Noord kan contact opnemen met Markant via 020-8868800 of mailen naar Marieke Ruys (mruys@markant.org) of Eugenie Overmars (eovermars@markant.org).