Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

De tweede golf: houd moed en houd vol

Elke dag worden we geconfronteerd met nieuwe actuele coronacijfers. We zien dat de aantallen blijven oplopen. Helaas, we zitten toch echt vol in de tweede golf van het coronavirus. De situatie is alles behalve leuk, maar we kunnen het ons niet permitteren om onverschillig te worden en de maatregelen niet in acht te nemen. Ook al vermoed je dat het virus jou niet zo hard zal raken, omdat je jong of juist heel fit bent, blijven de maatregelen noodzakelijk. Anders breng je de mensen om jou heen in gevaar. De duizenden coronapatienten in het ziekenhuis laten dit zien.

Een aantal weken geleden bleven de besmettingscijfers in stadsdeel Noord wat achter bij het gemiddelde van de stad. Ik had daar niet meteen een verklaring voor. De afgelopen weken hebben we onze achterstand echter dik ingehaald, en groeit het aantal besmettingen relatief het hardst in Noord.

Wees daarom alsjeblieft voorzichtig. Voor jezelf en voor de mensen om je heen. Dit gebeurt nog niet altijd. Bijvoorbeeld: een man loopt een winkel in zonder mondkapje. De winkelier vraagt de man of hij een kapje op wil zetten. De man geeft aan even snel één product te willen kopen, en rekent in een snelle handeling af. Zonder oog te hebben voor de bezorgdheid van de winkelier of de andere aanwezige klanten.

Het is niet makkelijk en ik snap dat mensen zoeken naar redenen om er onderuit te komen. Omdat je jong bent, omdat de schade voor de economie te groot zou zijn of omdat je denkt dat het allemaal misschien toch niet waar is? Feit is dat er mensen aan het virus doodgaan en dat andere mensen wekenlang ziek zijn en soms nog maanden (misschien nog wel jaren) lichamelijke gevolgen ervaren. De effecten van deze crisis zijn fors, maar de effecten van het virus zijn te heftig om te negeren.

Als je het gevoel hebt dat je neerslachtig wordt en/of niet goed kunt omgaan met deze situatie; vraag dan tijdig om hulp. Verlies jij je werk of acht je die kans groot? Vraag om financieel advies om schulden te voorkomen. Vraag hulp en steek je hoofd niet in het zand. Houd moed en houd vol!