Acties tegen wooncrisis

Algemeen
"Wij willen meer sociale huurwoningen, betaalbare huurwoningen en goede woningen." (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

REGIO - In één week tijd zijn er via de actiesite wegmetdewooncrisis.nl in ruim veertig gemeenten campagnes gestart tegen de wooncrisis. Gemeenten hebben de taak om te voorzien in voldoende betaalbare woningen, maar het landelijke woonbeleid staat dit volgens de actievoerders in de weg. Daardoor zijn de wachttijden voor sociale huurwoningen te lang en zijn huurprijzen te hoog.

Via de actiesite van de Woonbond en DeGoedeZaak kunnen mensen in hun gemeente een campagne starten of ondersteunen. Via een online petitie roep je dan je gemeentebestuur op bij de landelijke politiek aan te dringen op oplossingen voor de wooncrisis. In de provincie Noord-Holland lopen er al campagnes in Amsterdam, Diemen, Enkhuizen, Haarlem, Hoorn, Opmeer, Purmerend, Uithoorn en Wormerland.

Woonbondwoordvoerder Marcel Trip: “Wij willen meer sociale huurwoningen, betaalbare huurwoningen en goede woningen. Ook moeten middeninkomens betaalbaar kunnen wonen door ze toegang te geven tot een sociale huurwoning en door de woekerprijzen in de vrije sector aan banden te leggen. We willen met zo veel mogelijk gemeenten druk uitoefenen op de landelijke politiek, om eindelijk met echte oplossingen voor de wooncrisis te komen.” Volgens de Woonbond en DeGoedeZaak staat de landelijke overheid goed lokaal woonbeleid nu in de weg. Onder druk van de verhuurderheffing, een in 2013 ingevoerde belasting op het aanbieden van sociale huurwoningen, hebben corporaties weinig nieuwe woningen kunnen bouwen en zijn de huren fors gestegen. Ook komt de landelijke overheid maar niet met maatregelen om woekerprijzen in de vrije sector aan te pakken.

De volledige, actuele lijst met lopende petities in gemeenten is te vinden op: actie.degoedezaak.org/efforts/weg-met-de-wooncrisis.