Bart en de steen die terug naar huis ging

Algemeen
Tweeluik van foto’s van de steen in Borger, en de steen in Åland.
Tweeluik van foto’s van de steen in Borger, en de steen in Åland. (Foto: aangeleverd)

NOORD - In de voorlaatste ijstijd brak een gletsjer een stuk af van een rots in Finland en bracht deze naar Drenthe. 200.000 jaar later bracht Bart Eysink Smeets deze steen - eindelijk - terug naar huis. In de 2Doc film ‘Bart en de steen die terug naar huis ging’ is dit allemaal te zien, 16 november om 20.25 uur op NPO2.

In de film worden de volgende vragen gesteld: Zijn de inwoners van Borger bereid om de steen te laten gaan? Van wie is de steen eigenlijk en wat vindt de steen zelf? Wie gaat daarover? De actie wordt al snel een publieke discussie, die Eysink Smeets gebruikt om de bemoeizucht van de mens ten opzichte van de natuur op een luchtige en humoristische wijze probeert uit te vergroten.

Eysink Smeets heeft ook een boek uitgebracht. Het boek is de archiefkast (op handzaam formaat) van dit project. Mails aan ambtenaren, uitgeschreven dialogen met buurtbewoners, foto’s en nog veel meer. Het boek heeft 400 pagina’s en wordt uitgegeven door Utmost Upmost.

Omdat het project qua omvang en bereik nu groter is geworden dan hij ooit had durven dromen, was er nog maar één volgende logische stap: een pretpark. STEENLAND zou het heten, een themapark over dé steen. Hier is een replica van de steen te bekijken. Bezoekers kunnen ermee op de foto. Ze kunnen een ritje op de aanhanger maken, zichzelf laten schminken als de steen en nog veel meer. De uitgang bereik je via de giftshop, waar je natuurlijk het boek, maar ook nog veel meer merchandise kan kopen.

De pretpark-tentoonstelling is te zien vanaf 21 en 22 november (het weekend na de filmvertoning op NPO2) in Amsterdam Noord bij Patty Morgan. Voor meer informatie zie www.bartendesteen.nl.