Nieuwe milieuzone van start

Algemeen
In een milieuzone mogen de meest vervuilende voertuigen niet meer rijden.
In een milieuzone mogen de meest vervuilende voertuigen niet meer rijden. (Foto: Pixabay.com)

AMSTERDAM - Amsterdam werkt aan gezondere lucht in de stad. Daarvoor zijn er verschillende milieuzones. In een milieuzone mogen de meest vervuilende voertuigen niet meer rijden. Vanaf 1 november zijn de milieuzoneregels in Amsterdam veranderd. Er komt onder meer een milieuzone voor dieselpersonenauto’s.

De milieuzone voor personenauto’s, bedrijfsauto’s, autobussen, vrachtauto’s en taxi’s wordt uitgebreid tot het gebied binnen de Ring A10. Alleen dieselvoertuigen met emissieklasse 4 en hoger hebben toegang tot de milieuzone. Voertuigeigenaren die willen weten of zij de milieuzone nog in mogen, kunnen de kentekencheck doen via ontheffingen.amsterdam.nl/publiek/.

Vanaf 1 november geldt de milieuzone voor alle gebieden binnen de Ring A10, behalve: de Coen- en Vlothaven en de tegenovergelegen kade van de Mercuriushaven;het westelijke deel van het havengebied aan de IJ-oever in Amsterdam Noord; de toerit naar P+R RAI en de zuidelijke standbouwersingang van RAI Amsterdam. Óp de Ring A10 rijden mag nog wel. Tot 1 maart 2021 krijgen bestuurders de kans om te wennen aan de nieuwe regels en wordt er niet gehandhaafd. In die periode wordt bij een overtreding alleen gewaarschuwd met waarschuwingsbrieven. Vanaf maart 2021 ontvangt men een boete bij overtreding van de regels. Er is een sloopsubsidie voor eigenaren die besluiten om hun dieselvoertuig te laten slopen. Voor Amsterdammers met een Stadspas met groene stip is er ook een subsidie die helpt bij de overstap naar vervangend schoner vervoer. Meer informatie is te vinden op amsterdam.nl/milieuzone.