Ongestraft wapens inleveren

Algemeen
Amsterdammers worden opgeroepen om ongestraft hun wapens in te leveren.
Amsterdammers worden opgeroepen om ongestraft hun wapens in te leveren. (Foto: Pixabay.com)

NOORD - Via het politiebureau Boven-IJ aan de Waddenweg in Amsterdam-Noord kunnen, van 2 tot en met 6 november, verboden wapens zonder boete of straf worden ingeleverd.

De inleveractie maakt onderdeel uit van de campagne ‘Amsterdam Ontwapent’ en is gericht op het tegengaan van verboden wapenbezit en het verhogen van de veiligheid in de stad. In de campagne ‘Amsterdam Ontwapent’ zetten Amsterdammers zich, samen met de gemeente, Openbaar Ministerie en de politie, in voor een veiligere stad.

Alle soorten wapens kunnen worden ingeleverd zonder vervolging voor illegaal wapenbezit. Alle wapens (denk ook aan boksringen, slag- en stootwapens), behalve vuurwapens kunnen anoniem worden ingeleverd op een van de negen politiebureaus in Amsterdam. Mocht iemand messen inleveren doe dit dan bij voorkeur verpakt.
Wie een vuurwapen wil inleveren moet wel even een afspraak maken. Dit kan door tijdens kantooruren contact op te nemen met 0900-8844. Agenten in burger zullen dan op een afgesproken tijdstip langskomen om het vuurwapen op te halen. De agenten in burger komen uiteraard in een onherkenbaar voertuig. Vuurwapens inleveren gebeurt niet anoniem. Bij het ophalen van het vuurwapen wordt naam, adres en woonplaats genoteerd. In principe wordt men niet vervolgd voor het wapenbezit, tenzij uit forensisch onderzoek blijkt dat het ingeleverde vuurwapen bij een misdrijf is gebruikt. Als blijkt dat er geen misdrijf is gepleegd met het wapen, dan zal er ook geen vervolgonderzoek plaatsvinden en volgt er dus geen boete of straf.