Maatjesvrijwilligers nodig voor kwetsbaren

Algemeen
Helpende handen gezocht.
Helpende handen gezocht. (Foto: Pixabay.com)

AMSTERDAM - Naar schatting tachtigduizend Amsterdammers hebben een maatje nodig, vanwege eenzaamheid, psychische problemen, taalachterstand of bijvoorbeeld omdat ze hulp nodig hebben bij het oplossen van hun schulden. En dat aantal stijgt. De coronacrisis heeft de situatie van veel mensen verergerd en heeft nieuwe kwetsbare groepen voortgebracht als gevolg van baanverlies of verlies van opdrachten.

Vrijwilligers leveren een cruciale bijdrage door laagdrempelige, praktische hulp te bieden, mentale steun te geven, toe te leiden naar de formele zorg, kortom door voor het welzijn van deze groepen te zorgen. In het afgelopen half jaar deden veel meer Amsterdammers een beroep op de bijstand dan het voorgaande jaar, wat een signaal van stijgende armoede betekent. Daarnaast heeft 40 procent van de inwoners last van psychische klachten. Grotere onzekerheid op verschillende gebieden in het leven van mensen veroorzaakt stress, eenzaamheid, huiselijk geweld, leerachterstanden of zelfs dakloosheid. (bron amsterdam.nl)

Tijdens de coronacrisis is het vrijwilligersbestand van veel organisaties het afgelopen half jaar gegroeid. Desondanks neemt de roep om vrijwilligers toe vanwege de stijgende hulpvraag. Daarom slaan Vrijwilligers Centrale Amsterdam en tientallen maatschappelijke organisaties in Amsterdam de handen ineen en voeren de hele maand november campagne om Amsterdammers over de streep te trekken om maatjesvrijwilliger te worden!

De campagne heet Gappie gezocht en was in 2019 in Amsterdam Noord al een groot succes. 4 november is de kick-off met als host Roos Schlikker, columniste bij Het Parool, en waar spreker en verbinder Willem Dieleman vertelt over hoe een klein gebaar iets groots kan betekenen. De kick off vindt plaats in De Balie en is via een livestream te volgen op www.vca.nu/gappie. Het doel van de campagne is om 450 vrijwilligers te werven.