Belteam Voor Elkaar In Amsterdam zit klaar

Algemeen
Vrijwilligers en medewerkers vormen het belteam.
Vrijwilligers en medewerkers vormen het belteam. Foto: Evert van der Wissel

AMSTERDAM - De tweede coronagolf speelt zich nu af, de maatregelen zijn weer fors en dreigen nog strenger te worden. Kwetsbare Amsterdammers kunnen opnieuw de deur niet uit. Isolement of eenzaamheid loert om de hoek, velen hebben geen contact of iemand die kan helpen. Of achter de voordeur van Amsterdammers lopen spanningen hoog op. Gelukkig is er het stedelijke hulpnummer van Voor Elkaar In Amsterdam:020-7670031.

Een team zit opnieuw aan de telefoon klaar om te luisteren, contact te leggen en waar nodig hulp in te schakelen. Dat doen ze door de vrijwillige inzet van de meer dan 5000 Amsterdammers die zich al hebben gemeld in de eigen buurt te koppelen aan de mensen die thuis zitten. Het telefoonnummer is op werkdagen van 10.00 tot 16.00 uur bereikbaar.

Sommige mensen bellen liever niet. Daarom is het ook mogelijk om je via de website aan te melden: www.voorelkaarinamsterdam.nl. Mailen kan naar: info@voorelkaarinamsterdam.nl

“Wij roepen mensen op niet te blijven kniezen. Is er behoefte is aan hulp of contact? Bel ons, we zitten er klaar voor! Ook voor boodschappen doen, de rolstoel door het park duwen voor een frisse neus of andere praktische hulp kan gebeld worden. Of gewoon voor een praatje maken”, aldus een van de vrijwilligers. Amsterdammers die willen helpen of die (op veilige wijze) contact willen maken met iemand die alleen is, kunnen zich aanmelden bij de Vrijwilligers Centrale Amsterdam.

Monique de Vries is directeur van Combiwel Buurtwerk, een van de partners: “Amsterdamse organisaties bieden al jaar en dag praktische hulp. We doen dit met onze vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in de buurt. We merken nu dat er door het coronavirus extra behoefte aan is. Mensen zitten thuis met vragen en voelen zich onzeker. En de - soms toch al schaarse - sociale contacten lopen terug. Eenzaamheid neemt toe. Tegelijkertijd merken we dat Amsterdammers zich juist nu extra in willen zetten. Daarom hebben we samen besloten om onze hulpdiensten te verstevigen en 1 centraal nummer aan te bieden waar mensen terecht kunnen. Dan kunnen nog meer Amsterdammers gebruik maken van de diensten die de buurt biedt.”