Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

1 november

Op 1 november 1170 brak de Noordzee door de duinenrij bij het huidige Texel. Bij deze doorbraak zijn de Zuiderzee en de Waddenzee ontstaan. Na deze doorbraak zijn er dijken aangelegd ronde de Zuiderzee om het land en de dorpen te beschermen. Vierhonderd jaar later, op 1 november 1570, trof opnieuw een stormvloed Nederland. Deze storm raasde ook over Schellingwoude en Nieuwendam.

Wekelijkse column van onze stadsdeel-bestuurders

De dijk aan de oostkant van de Nieuwendammerdijk was niet bestand tegen het wassende water en brak. De breek, het water wat achterbleef na de dijkdoorbraak, kennen we nu als de Schellingwouderbreek. De Schellingwouderbreek werd vervolgens onderdeel van een vaarroute van Waterlandse gemeenten via het sluisje in Nieuwendam, naar Amsterdam. Vanaf 1921, na de Waterlandse vloed van 1916, behoren meerdere dorpen, waaronder Nieuwendam en Schellingwoude tot Amsterdam. Amsterdam-Noord groeit, net als nu, ook stevig vanaf de jaren twintig in de vorige eeuw. Maar de Schellingwouderbreek blijft.

Tegenwoordig genieten we van de Schellingwouderbreek als park. Een groen park met grote cultuurhistorische, ecologische en recreatieve waarde. De Vrienden van het Schellingwouderbreekpark zetten zich vandaag de dag enorm in voor het park. Dat doen zij vrijwillig en hun inbreng, kennis en inzet is van groot belang voor het park.


Terecht dat zij aandacht vragen voor de dijkdoorbraak van 1 november 1570, nu precies 450 jaar geleden. Hendrik Hollander en Marno Wolters hebben een gedenkplaat ontworpen, die recent in het park onthuld is. Hij bevindt zich aan de kant van de Volendammerweg. Als je door de gedenkplaat heen kijkt, zie je de plaats waar de dijkdoorbraak was op die eerste november.

Het bekijken van deze gedenkplaat is absoluut een wandeling waard! Kijk dan ook even om u heen, u ziet dan een mooi groen park met een rijke historie.

Saskia Groenewoud