Plan voor fietspad Vliegenbos blijft uit na negatief advies

Algemeen
Het Vliegenbos.
Het Vliegenbos. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

NOORD - De stadsdeelcommissie van Amsterdam-Noord liet vorige week een democratisch huzarenstukje zien: met een opvallende meerderheid adviseerde ze afwijzend op het plan van het dagelijks bestuur voor een nieuw fietspad dwars door het Vliegenbos.

door Tom Tossijn

Er is best nog wat lokale democratie te vinden in het bestuurlijk stelsel dat de gemeente Amsterdam tot de komende verkiezingen regeert. Het komt niet vaak voor, maar de Stadsdeelcommissie (SDC) heeft het recht om een voorgenomen besluit van haar dagelijks bestuur - de drie ongekozen portefeuillehouders - naast zich neer te leggen. Dat gebeurde vorige week met het plan voor een fietspad dwars door het Vliegenbos: de commissie wees het DB-besluit met grote meerderheid van stemmen af.

Buurtbewoners en belangenorganisaties zoals de Stichting Vliegenbos stoorden zich hevig aan dat plan: een asfaltstrook al dan niet met straatverlichting dwars door het bos zou te veel afbreuk doen aan de biodiversiteit en natuur in dit unieke stukje ruige groen in Noord: het enige stadsbos van heel Amsterdam. De Stichting Vliegenbos had het haarscherp voorgerekend: de kwetsbare natuur middenin het stadsdeel is essentieel voor het groene Noord. Met deze argumenten wisten belanghebbenden de volksvertegenwoordigers wel te vinden.

Daar stond in het debat tegenover dat het DB bij monde van portefeuillehouder Saskia Groenewoud bleef pleiten voor het uit elkaar halen van voetgangers en (snel)fietsers in het Vliegenbos. Die zitten elkaar op voetpaden in de weg, zeker sinds de start van de pontverbinding tussen de Johan van Hasseltweg en het Azartplein. Allerlei varianten zijn diepgaand onderzocht, eindigend in wat nu op tafel ligt.

Het is nu, een week na het aannemen van het negatieve advies door de Stadsdeelcommissie, onduidelijk wat het DB gaat doen. Gaat het fietspadplan van tafel? Wordt er gezocht naar andere fietsmogelijkheden om het Vliegenbos heen? Zorgt de gemeente via een goed en transparant participatietraject? Gaat er meer worden gehandhaafd op de voetpaden? Of trekken de DB-leden zich simpelweg niets aan van het negatieve advies, in de geruststellende wetenschap dat ze niet naar huis kunnen worden gestuurd door de volksvertegenwoordiging als ze voet bij stuk blijven houden?

Niemand die het weet, ook de opsteller niet van het negatieve advies, commissielid Canan Uyar: “Ik hoop dat het bestuur nu toch echt het gesprek aangaat met bewoners en andere betrokkenen en zal luisteren. Ook ons negatieve advies heb ik van tevoren aangekondigd, maar de portefeuillehouder bleef halsstarrig.” Het dagelijks bestuur heeft kennelijk geen plan B op voorraad, want portefeuillehouder Saskia Groenewoud laat in een mail weten dat er moet worden gewacht totdat er witte rook uit de schoorsteen komt: “Zoals gebruikelijk gaat het DB zich beraden wat te doen met het advies van de Stadsdeelcommissie. Ik kan daar nu nog niets over zeggen, wij moeten ons eerst beraden”. De Stadsdeelcommissie en de gebruikers van het Vliegenbos zullen dus moeten afwachten.