Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Discussiëren kan je leren

Dankzij de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten was er de afgelopen weken weer veel aandacht voor de democratie. Het was spannend. Velen zijn blij dat Biden heeft gewonnen. Persoonlijk ben ik niet erg optimistisch, want de kloof tussen de verschillende groepen daar lijkt alsmaar groter te worden. Maar goed, u leest dit stukje niet vanwege mijn analyse over problemen elders in de wereld.

In Noord werd er ook aandacht besteed aan democratie en daar werd ik dan weer wel optimistisch van. De bedoeling was dat klassen (groep 8) van verschillende basisscholen in ons stadsdeel met elkaar in discussie zouden gaan, onder de noemer: ‘Discussiëren kun je leren’. Door corona werd het natuurlijk wat anders. De mensen van de stichting die dit organiseert lieten zich niet kisten en het contact tussen de scholen werd met beeldverbinding gelegd. In elke klas was iemand te gast. Ik was één van de gasten. Verder deden er nog collega’s van mij mee, maar ook een jongerenwerker en ondernemers. Allemaal mensen die meededen in de hoop vooral veel op te steken van de jeugd.

Het waren prachtige gesprekken. Zo werd er gediscussieerd over de vraag of je trots kunt zijn op het land waar je vandaan komt als daar oorlog is. Ik zag hoe kinderen hun ideeën hierover bijstelden. Er werd goed geluisterd en dan blijkt toch altijd dat er meer te vertellen is over zo’n land dan dat op televisie te zien is. Verder ging het over kansengelijkheid, verschillende tradities, maar ook over hoe veilig kinderen zich voelen in hun buurt.

Naast dat het inhoudelijk voor mij een leerzame avond was, vond ik vooral de manier waarop kinderen met meningsverschillen omgaan inspirerend. De discussies waren open en met veel respect voor elkaar. Als we naar debatterende volwassenen kijken, lijkt iedereen altijd honderd procent overtuigd van zijn of haar gelijk. Durven we alleen maar te twijfelen, of ons te laten overtuigen, als we nog jong zijn? Of doen we dat heus wel, maar durven we dat niet te laten zien? Misschien komen we wel te weinig mensen tegen met een andere mening, waardoor we ons niet realiseren dat er ook een ander perspectief mogelijk is. Wie weet.. In Noord laten we maar zo veel mogelijk kinderen aan het woord over thema’s in ons stadsdeel. Dan komen we samen aan de beste inzichten.

Erna Berends