Amsterdam verslaat Rotterdam

Algemeen
De beroemde Tower Bridge in Londen.
De beroemde Tower Bridge in Londen. Foto: aangeleverd

AMSTERDAM - Amsterdam en Rotterdam zijn altijd aan elkaar gewaagd. Niet alleen op sportgebied, maar ook op het gebied van taal. Onderwijsorganisatie EF Education First deed wereldwijd onderzoek naar de Engelse taalvaardigheid. En wat blijkt? Amsterdammers beheersen de Engelse taal beter dan Rotterdammers.

De hoofdstad neemt de eerste plaats over van Rotterdam. Wereldwijd beheerst Nederland die taal het best van alle landen waar Engels niet de moedertaal is. Naast Amsterdam en Rotterdam, sluit Den Haag de rij als de drie besten van Nederland in de Engelse taal. Met 8,2 punten op een schaal van 1 tot 10 scoort Amsterdam het hoogst van het land. Rotterdammers hoeven echter niet te treuren, want met een score van 8,1 volgen ze de hoofdstad nauw op de voet. Vorig jaar was dit andersom. Den Haag behaalde met 8,08 punten ook een mooi resultaat. Meer dan 400 steden en regio’s uit 100 landen staan op de ranglijst. Amsterdam staat met haar score op nummer twee wereldwijd, net ingehaald door Kopenhagen.

Maar hoe komt het dat Amsterdam, en daarbij ook Nederland hoog op de ranglijst staat? De bekendste Nederlandse stad is nog steeds de grootste toeristentrekker van het land en telt de meeste nationaliteiten ter wereld. Al vanaf de basisschool maakt men kennis met de Engelse taal en zijn er veel Engelstalige programma’s op tv te zien. Daarnaast worden internationale studenten en de vestiging van grote internationale bedrijven ook als beweegredenen gegeven voor de goede Engelse taalvaardigheid.