Lichte stijging WW-uitkeringen

Algemeen
Lichte stijging WW-uitkeringen.
Lichte stijging WW-uitkeringen. (Foto: Pixabay.com)

AMSTERDAM - Met 524 WW-uitkeringen meer, komt de teller eind oktober 2020 in Groot Amsterdam uit op 27.550. Hoewel een kleine stijging van 1,9% ten opzichte van vorige maand, is dit wel hoger dan de landelijke stijging. Het aantal WW-uitkeringen in Nederland bleef vrijwel gelijk met 278.275. Ook op jaarbasis is de stijging van het aantal WW-uitkeringen in Groot Amsterdam met bijna 46% aanzienlijk sterker dan landelijk (19%). Dit komt doordat in Groot Amsterdam relatief veel mensen in sectoren werken waar de werkgelegenheid (zeer) zwaar getroffen is.

Door de coronacrisis raken veel mensen hun baan kwijt en is het niet altijd makkelijk om ander werk te vinden. Juist nu kan het belangrijk zijn om breder te zoeken dan alleen in het eigen beroep. De vaardigheden van werkzoekenden komen mogelijk ook goed van pas in een baan waar ze nog niet aan hebben gedacht. Om werkzoekenden zo goed mogelijk te ondersteunen bij het vinden van (ander) werk, bracht UWV verschillende publicaties met overstapberoepen uit voor 16 beroepsgroepen. Voor elk daarvan worden 5 voorbeelden van overstapberoepen genoemd. Het zijn overstappen die mensen de afgelopen jaren hebben gemaakt en op dit moment betere baankansen bieden. Zie voor meer informatie https://www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie/beroep/overstapberoepen/.

Beroepen die op dit moment minder baankansen bieden zijn communicatieadviseur, reclame- en marketingmedewerker en manager communicatie, media, reclame. Werkzoekenden uit deze beroepsgroep zouden bijvoorbeeld de overstap kunnen maken naar de functie van respectievelijk inkoper, business-analist of medewerker binnendienst. In deze beroepen komen deels dezelfde vaardigheden en competities van pas, maar is de kans op werk groter. Minder goede baankansen zijn er ook voor beroepen zoals sociaal werker, medewerker bedrijfsrestaurant en financieel-administratief medewerker. Voorbeelden van overstapberoepen voor sociaal werker met betere baankansen zijn woonbegeleider, verpleegkundige en praktijkondersteuner huisarts GGZ.