Bieb Van der Pek in de gevarenzone

Algemeen
OBA Van der Pekstraat.
OBA Van der Pekstraat. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

NOORD - “Een OBA-vestiging moet je niet sluiten, die moet je openen.” Zo verwoordde Dennis Overweg (Partij van de Ouderen) woensdag het gevoel van de stadsdeelcommissie: handen af van de bibliotheekvestigingen in Noord.

door Tom Tossijn

De Stadsdeelcommissie nam afgelopen woensdag op voorstel van Eva Bollen (SP) unaniem een ongevraagd advies aan: beweeg het stadsbestuur de bezuinigingen op de vestigingen van de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) te stoppen. De aanleiding is niet gering: de bieb in de Van der Pekbuurt zit van alle vier Noordse bibliotheken (Banne, Molenwijk, Van der Pek/Mosplein en Waterlandplein) het meest in de gevarenzone. “Als de gemeente volhardt in haar plannen om vanaf 2023 ruim anderhalf miljoen euro te bezuinigen op het Amsterdamse bibliotheekwerk moet deze vestiging sluiten”, laat OBA-directeur Martin Berendse weten.

Er is een lichtpuntje: ook in de Stopera valt het bezuinigingsvoornemen slecht. De raadscommissie Kunst wees vorige week de bezuiniging af. Het wordt dus lastig voor wethouder Touria Meliani, om haar voornemen door te zetten. Dit temeer daar haar eigen partij (GroenLinks) evenals collegepartij PvdA, fel tegen is. De Noordse portefeuillehouder Esher Lagendijk heeft met de wethouder intensief contact om het voornemen van tafel te krijgen.

Ontwikkelbuurten

Een belangrijk argument om sluiting te voorkomen is het feit dat de vier Noordse bibliotheken in zogenaamde ontwikkelbuurten liggen: wijken en buurten waar extra inzet nodig is op onderwijs, op kennisuitwisseling, op taalontwikkeling en op wereldoriëntatie van de Noorderlingen. De bieb is daarbij onmisbaar: kinderen komen er boeken lenen maar doen ook projecten die leiden tot verbreding van hun blikveld en ondersteuning van schoolprestaties. Zonder lokale bieb valt dat weg. Wethouder Meliani praat deze weken met de OBA-directeur. “De bieb Van der Pek loopt gevaar om gesloten te worden”, verklaart Berendse. “Als de bezuinigingen van de gemeente doorgaan, móeten we wel naar de kleinere vestigingen kijken, omdat sluiting van een grote vestiging de druk op kleine vestigingen te groot zou maken”. Noord telt evenveel inwoners (100.000) als Zuidoost, dat echter slechts twee OBA-vestigingen heeft. Berendse rekent voor dat je in principe per gebied (Amsterdam telt 22 gebieden) één bieb nodig hebt. “Maar Noord heeft van alle stadsdelen het meest geïnvesteerd in bibliotheken. Ik ben zelf Noorderling en woon hier al jaren. Bibliotheken zijn niet weg te denken uit de buurten van Noord. En het gebouw waarin de bieb Van der Pek is gevestigd, dat is toch een parel van Noord?” De komende dagen is er dus druk verkeer tussen de stadsdeelcommissie, het dagelijks bestuur, gemeenteraad, OBA-directie en B&W om de OBA tegemoet te komen en de bieb Van der Pek overeind te houden. Wordt vervolgd.