Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Zonnestroom

Verduurzamen: we horen en lezen er van alles over. Er bestaan verschillende vormen van duurzame energie, waar zonnestroom er één van is. Met zonnepanelen op het dak wekt u uw eigen zonne-energie op. Dat klinkt zo gek nog niet, dacht ik zo. Om de zonnepanelen als huiseigenaar voordelig aan te kunnen schaffen en van goede kwaliteit is er de tijdelijke zonnepanelen inkoopactie.

Het verduurzamen van je huis blijft een puzzel. Zeker als je kijkt naar de stijgende energiekosten. Het idee van de inkoopactie is dat huiseigenaren met eigen dak in Noord samen voor een lagere prijs de zonnepanelen aanschaffen, in plaats van iedereen apart. Zonnepanelen zijn namelijk niet goedkoop. Daarom is het ook mogelijk om voor het plaatsen van zonnepanelen gebruik te maken van de energielening van de gemeente.

Als ingenieur intrigeert me de techniek in zo'n paneel. Een zwarte plaat met speciale cellen op het dak dat zonne-energie omzet in elektriciteit. De opgewekte elektriciteit is dan weer direct te gebruiken. Voor de afwasmachine, het nachtlampje of de Playstation van je kind. En is het een extreem zonnige dag? Dan is het in sommige gevallen zelfs mogelijk om een gedeelte op te slaan. Uiteindelijk is het nog een grote en persoonlijke beslissing. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld geen gezicht, terwijl anderen enthousiast worden van de mogelijkheid om eigen energie op te wekken. Er is berekend dat mensen met zonnepanelen gemiddeld tussen de 300 en 600 euro per jaar op de energierekening besparen. Of je het nu voor het klimaat doet, of ook voor de portemonnee, als huiseigenaar in Noord (met eigen dak) is het in ieder geval interessant even een kijken te nemen op: www.amsterdam.nl/nieuws-noord/doe-mee-tijdelijke-zonnepanelen/.

Saskia Groenewoud