Gloednieuw theater in Noord

Algemeen
Simone Hogendijk van Over het IJ.
Simone Hogendijk van Over het IJ. (Foto: Rob Beense)

NOORD - En opeens is er een gloednieuw theater in Noord! Het is als het ware een geluk bij ongeluk: het zou pas in januari 2021 openen, maar toen het jaarlijkse Over het IJ Festival door Corona geen doorgang kon vinden, besloot de organisatie al vanaf deze zomer voorstellingen en presentaties te plannen, en jonge makers de kans te bieden voor experimenten, onderzoek en interactie met het publiek - altijd al het wezen van het festival. Daar was van meet af aan veel belangstelling voor en ook het publiek weet het NDSM-theater (bij de beperkte toegang wegens Corona) te vinden.

door John Jansen van Galen

Wat is er op cultureel gebied veel bijeengekomen in Noord, sinds ik er 13 jaar geleden kwam wonen: drie bioscopen (Eye, FC Hyena, Euroscoop), twee musea (De Noord, het ínstagrammable’ popupmuseum Wondr) en nu dit theater! Try-out musicaltheater M-Lab verdween weliswaar en het Zonnehuis programmeert minder musicals, maar per saldo nam het aanbod aanzienlijk toe.

Het NDSM-theater is gebouwd in de grote loods van de voormalige werf waar ook Kinetisch Noord huist, de stichting die het gebouw exploiteert. Deze wil de ruimte commercieel verhuren (er is een royale bar, zichtbaar onder auspiciën van Duvel), maar deze zal globaal vijf maanden per jaar beschikbaar zijn voor Over het IJ.

Van meet af aan bestond daaraan veel behoefte. Theaters sloten dit voorjaar of moesten door de pandemie hun faciliteiten beperken. Terwijl makers zielsgraag wilden doorwerken aan hun projecten en juist nu nieuwe verhoudingen met publiek wilden verkennen, bood Over het IJ hen daartoe de gelegenheid. “Er vinden hier ook voorstellingen plaats die nog niet ‘af’ zijn en in wisselwerking met het publiek ontwikkeld worden,”’ zegt algemeen en artistiek directeur Simone Hogendijk van OverIJ. “Werk in uitvoering, ja.”

De zaal ziet er nogal kaal uit, maar dat is precies de bedoeling. “Er is geen vaste publieksruimte, geen tribune waarop je recht voor je uit naar een voorstelling kijkt, geen vaste lichtinstallatie”, zegt Hogendijk. “Wij willen jonge makers stimuleren en de mogelijkheid geven om op een andere manier met hun publiek in contact te treden. Bijvoorbeeld door daarbij toch de 1,5-meter afstand in acht te nemen. Wij hebben de tijd als het ware naar onze handen gezet.”

Het NDSM-theater schenkt komende maand veel aandacht aan Noord. Massih Hutak brengt van 10 tot en met 13 december nieuwe voorstellingen onder het motto ‘Verdedig Noord’. Valeérie van Leersum presenteert haar speurtocht naar bewoners van de IJpleinbuurt en ‘wat voor hen de waarde is van hun favoriete stukje grond’. Hogendijk wijst ook op het aanstaande vervolg van Nineties Productions met hun ‘spannende project’ van ‘live cinema’, online én live tegelijk’. Ze beraadt zich nu al op de kwade kans dat in de komende zomer de 1,5 meter afstand nog van kracht kan zijn. “Maar we tonen nu al aan dat we ook met beperkingen veel kunnen doen.”