Sloop dreigt voor monumentaal kraanhotel

Algemeen
Een terneergeslagen Edwin Kornmann Rudi voor het kraanhotel.
Een terneergeslagen Edwin Kornmann Rudi voor het kraanhotel. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

NOORD - Op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord staat het opvallende Feralda Crane Hotel. “Na een miljoenen verslindende restauratie, zonder een cent subsidie, is het ons gelukt de monumentale kraan 13 op het NDSM-terrein Amsterdam te restaureren en te behouden voor de stad. Maar inmiddels dreigt sloop”, vertelt de aangeslagen eigenaar Edwin Kornmann Rudi.

“Jarenlange tegenwerking door Gemeente Amsterdam hebben inmiddels buitenproportionele vormen aangenomen. Afspraken worden niet nagekomen en treiterpartijen zijn aan de orde van de dag. Exploitatie en onderhoud worden hierdoor onmogelijk gemaakt, waardoor nu toch weer sloop dreigt”, gaat Kornmann Rudi verder. “Misschien omdat ze denken dat het een vetpot is. Maar dat uit de exploitatie de torenhoge onderhoudskosten en aflossing moeten worden betaald dat wordt gemakshalve vergeten. Wij waren wij er natuurlijk nooit aan begonnen als we geen medewerking kregen. Die medewerking kregen wij aanvankelijk wel van de gemeente. Anders moest de kraan vanwege veiligheid worden gesloopt. De restauratie is nauwe samenwerking met gemeente opgepakt. Maar nu negen jaar verder zijn wij de valse verwachtingen en leugens van gemeente meer dan zat.”

“Elk probleem kan mijn inziens worden opgelost, als het lef er maar is om te communiceren. Waar is dat lef van gemeente? Geen enkel overleg durfde zij het afgelopen jaar aan. Met de tientallen inbraken, bedreigingen en tal van vernielingen werd door de Politie niets gedaan. Met al onze voorstellen te komen tot een veiliger NDSM-kwartier evenmin. Wat we wel kregen waren de razzia’s van politie en de hetze van gemeente tegen het hotel. Wij voelen ons opgejaagd wild. Zelfs valsheid in geschriften en grove beledigingen naar personeel en gasten worden door politie niet meer geschuwd. Met al die zogenaamde ‘Wc eend - controleert Wc eend’-klachtenprocedures zijn we wel een beetje klaar. Er is melding gedaan bij de Rijksrecherche van alle feiten. Aan elk onderzoek zal Faralda haar medewerking verlenen.”

“Gemeente en Politie weigeren vooralsnog elk overleg en doen er alles aan om het voortbestaan van dit landmark op het NDSM-terrein kapot te maken. De treitercampagnes van Politie en Gemeente nemen inmiddels ongekende vormen aan. Parkeren werd bijvoorbeeld onmogelijk gemaakt. Gemeente wenste geluidsapparatuur te plaatsen, maar wilde geen enkele garantie geven dat er niet mee werd afgeluisterd. Gemeente wenste zelfs de centrale toegang sleutel tot het hotel. Elke grondrecht op privacy wordt daarmee geschonden. Door Politie en Gemeente worden deze zaken nu uiteraard glashard ontkent. Maar politie en Gemeente vergeten dat ik over bewijs beschik in de vorm van mails, apps, getuigen en verklaringen.”

“Andere redenen voor deze hetze tegen de kraan? Ik weet toevallig net iets te veel over een aantal belangrijke zaken. Menigeen begrijpt dat ik hiermee het ongeval van Max bedoel” (In 2018 is een 32-jarige man overleden door een val uit de kraan, red.). “Tot op de dag van vandaag werd niemand van mijn staff gehoord. En de feiten die ik nota bene als getuige deelde ontaarde in een oorlog met politie. Waarom houdt de politie informatie achter? Waarom verdraait de Politie feiten en ontkent zij deze? Familie en vrienden krijgen Max er niet mee terug, maar zij hebben wel recht op de vele vragen die er nog zijn. Zij hebben recht op te weten waarom de Politie, ondanks nadrukkelijk aandringen weigert feiten negeert en ontkent. Zij hebben recht om te weten waarom getuigen door politie worden tegengewerkt. Waarom wordt er door de Politie alles aangedaan om betrokkenen bij ons als getuige vandaan te houden. Het onderzoek is voor politie inmiddels afgesloten. Maar ons snoeren ze de mond niet. De waarheid ligt bij de notaris.”

“Wat is de geheime agenda van de gemeente? We willen dat Gemeente Amsterdam met ons om tafel gaat, haar afspraken nakomt en medewerking verleend, opdat deze monumentale reus voor Amsterdam blijft behouden.”

Desgevraagd heeft het stadsdeel Amsterdam-Noord ons hierop laten weten: “Het dagelijks bestuur neemt de zorgen van de eigenaar serieus, maar herkent zich niet in de situatie zoals geschetst. Het stadsdeel is veelvuldig met de eigenaar in gesprek geweest.”