De Nachtwacht in de uitverkoop?

Algemeen
De Nachtwacht.
De Nachtwacht. (Foto: Pixabay.com)

AMSTERDAM - Komt het schilderij De Nachtwacht straks in de uitverkoop? Als het aan de Partij van de Ouderen ligt wel. Van de opbrengst van deze en andere kunstwerken wil deze partij de bezuinigingen- en belastingverhogingen terugdraaien.

“De gemeente Amsterdam beschikt over één van de grootste kunstcollecties van Nederland”, vertelt fractievoorzitter Wil van Soest. “Niet alleen De Nachtwacht en De Joodse Bruid van Rembrandt maar ook de bijna volledige collectie van het Amsterdam Museum, zijn eigendom van de gemeente Amsterdam. Daarnaast bezit de stad ook nog eens honderdduizenden archeologische vondsten, tientallen monumenten en buitenkunst. Het is bezit van de stad; van u en mij dus. Diezelfde stad die keiharde bezuinigingen- en belastingverhogingen moet doorvoeren om alle tekorten te dekken.”

Het raadslid vergelijkt de stad met een gewoon Amsterdams huishouden. “Stel je inkomen daalt fors, de spaarrekening is leeg, je auto is kapot en de wasmachine begeeft het ook tot overmaat van ramp. Ondertussen heb je nog wel een Rembrandt, Picasso of Corneille aan de wand hangen. De meest logische reactie van je omgeving zal dan toch zijn; ‘dan verkoop je dat kunstwerk toch? De tering naar de nering zetten zoals ik altijd geleerd heb. En dat is precies waar ik voor wil pleiten”, aldus Van Soest. Volgens de Partij van de Ouderen staat het water Mokum aan de lippen terwijl de stad beschikt over een kunstcollectie die honderden miljoenen euro’s waard is. Alleen de Nachtwacht is bijvoorbeeld al goed voor 500 miljoen euro. “Nu roep ik natuurlijk nu niet direct op om Rembrandts’ meesterwerk te verpatsen, maar ik wil er wel graag een discussie over starten.”