Vliegenbos: ‘Te lang wachten op duidelijkheid’

Algemeen
Het Vliegenbos.
Het Vliegenbos. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

NOORD - Leden van de Stadsdeelcommissie die hoopten op uitsluitsel over het plan voor fietspaden in het Vliegenbos in Amsterdam-Noord kwamen afgelopen woensdag bedrogen uit. Portefeuillehouder Saskia Groenewoud deelde mee dat het dagelijks bestuur nog geen besluit had genomen op het afwijzende ongevraagde advies van de Stadsdeelcommissie van vorige maand.

door Tom Tossijn

Het stadsdeelbestuur wacht een uitspraak af van de gemeentelijke ombudsman naar aanleiding van zijn onderzoek naar de participatie van omwonenden en belangengroepen. Dat is inmiddels alweer maanden geleden gehouden. Ook wil de portefeuillehouder na een goed gesprek nog aanvullende vragen van de ombudsman beantwoorden. Maar diens rol blijft mistig: de ombudsman beraadt zich over de vraag of er überhaupt een rol voor hem is weggelegd in het Vliegenbosdossier.

Tijdens de vergadering werd nauwelijks gereageerd op de mededeling van Groenewoud, maar achteraf klinkt gemor. “Het dagelijks bestuur moet zich niet verschuilen achter de ombudsman”, zegt commissielid Wijbe Langeveld (GroenLinks). “Het is de hoogste tijd dat definitief wordt beslist over de vraag of fietsers nu wel of niet welkom zijn in het Vliegenbos”. En mede-commissielid Canan Uyar (PvdA) die het initiatief nam tot het ongevraagd advies: “Op zich is het goed dat de ombudsman kritisch kijkt naar het besluitvormingsproces en de invloed van de burgers. Maar het is jammer dat we als Stadsdeelcommissie zo lang moeten wachten totdat er duidelijkheid is”.

Ook maatschappelijke organisaties kijken vol verwachting naar een definitief besluit van het stadsdeelbestuur. Vera Steenhart, duo-voorzitter van de Stichting W.H. Vliegenbos: “We hopen natuurlijk dat het dagelijks bestuur nu luistert naar de Stadsdeelcommissie, die helder aangeeft dat dit fietspad ongewenst en niet nodig is. Dus hopelijk komt van uitstel afstel”.