Geen klachten, toch testen

Algemeen
De corona-app kan ook aangeven of iemand risico loopt op een besmetting.
De corona-app kan ook aangeven of iemand risico loopt op een besmetting. (Foto: Pixabay.com)

AMSTERDAM - Tot nu toe was het zo dat alleen mensen met milde coronaklachten, zoals hoesten, niezen, een loopneus, koorts en benauwdheid, zich konden laten testen. Sinds 1 december mogen ook mensen zonder klachten zich laten testen, als ze nauw contact hebben gehad met iemand die het coronavirus heeft.

Men kan er ook achter komen dat men risico op besmetting heeft opgelopen door een melding via de corona-app. Ook kan de GGD mensen benaderen tijdens het bron- en contactonderzoek. En als een bekende of een familielid het virus heeft, dan hoort men het waarschijnlijk van die persoon zelf.

Wie in nauw contact is geweest met iemand die het coronavirus heeft, blijft in elk geval 5 dagen thuis, gerekend vanaf het moment van ontmoeting met de patiënt. Dat geldt ook voor eventuele huisgenoten of gezinsleden. 5 dagen na het laatste risicovolle contact, neemt diegene contact op met de GGD voor een testafspraak. Ook na de test blijft men thuis, tot de uitslag bekend is. Al deze dagen ontvangt men geen bezoek en houdt men afstand tot huisgenoten en gezinsleden. Als uit de test blijkt dat men niet besmet bent, mag diegene weer naar buiten. Is de test wel positief dan neemt men contact op met het bron- en contactonderzoek van de GGD voor een advies op maat. Voor meer informatie zie ggd.amsterdam.nl/coronavirus.