Mysterieuze kunstroof in de Bijlmerbajes

Algemeen
De kunstenaar met 'De Teun' en links het inmiddels vermiste kunstwerk.
De kunstenaar met 'De Teun' en links het inmiddels vermiste kunstwerk. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - De Penitentiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel, beter bekend als de Bijlmerbajes, is jaren na het vertrek van de gevangenen nu zelf het toneel van een mysterieuze misdaad. Een schilderij werd ontvreemd uit het afgesloten atelier van schilder Pieter Athmer. Op het verdwenen schilderij staat de meest beroemde cipier van de bajes: De Teun.

Jarenlang markeerden de zes torens van de Bijlmerbajes de entree van Amsterdam. In de roemruchte gevangenis zaten onder andere drugsbaron Klaas Bruinsma, Heinekenontvoerder Willem Holleeder en Volkert van der Graaf vast. Herman Brood trad op in de Bijlmerbajes en meesteroplichter Heer Olivier at in zijn cel foie gras en rookte dikke sigaren. In 2016 is de Bijlmerbajes als gevangenis gesloten. Het gebouw werd eerst een asielzoekerscentrum en fungeert nu alweer een paar jaar als broedplaats voor ondernemers en kunstenaars. Athmer is één van de kunstenaar die in de bajes werkt. Uit zijn afgesloten atelier werd het schilderij geroofd, Celportret 10

Athmer: “Ik snap er niks van. Alle d euren zaten op slot en er zijn geen sporen vanbraak. Maar het schilderij is wél weg. Ik maak groot werk, de doeken zijn 1 bij 1 meter, dus die raak je niet zomaar kwijt. Het is gestolen door iemand met toegang tot deze delen van de bajes, die wist waar hij of zij naar op zoek was en waar het stond. Behalve Celportret 10 is er niets verdwenen. Het is dus duidelijk dat het juist om dit schilderij ging. Het is nu een soort gatha Christie: wie heeft het gedaan? Het gestolen werk van Athmer is onderdeel van een serie ‘celportretten’ waarbij de schilder zich drie keer samen met zijn model opsluit in een voormalige isolatiecel. In die kleine ruimte, waar gekraste boodschappen op de muren en banken nog de zielskreten van de gevangenen dragen, ontstaat een unieke sfeer, waarin schilder en model even afgesloten zijn van de buitenwereld. De celportrettenserie is bijna voltooid en zal de tweede grote serie zijn van de kunstenaar in de bajes.

Op het gestolen schilderij staat Dick van den Teunenbroek, beter bekend als ‘De Teun’ met zijn karakteristieke hoed op. De Teun werkte dertig jaar als cipier in de Bijlmerbajes en is na de sluiting eigenlijk blijven plakken. Iedereen in de bajes kent De Teun; dat was vroeger zo en zo is het nog steeds. Hij geeft rondleidingen, en fungeert daarnaast als een soort vaderfiguur voor de kunstenaars en ondernemers die nu in het gebouw werken. Het schilderij was als gift bedoeld voor de beroemde cipier voordat hij definitief naar het oosten des lands verhuisd. Athmer heeft inmiddels zijn sloten laten vervangen, zal aangifte doen van diefstal en vraagt een ieder uit te zien naar zijn schilderij. De serie Celportretten zal worden geëxposeerd in deBijlmerbajes in het voorjaar van 2021. Voor meer informatie zie athmer.exto.nl.